Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ се обяви против предложените промени в ЗОП

Снимка: БГНЕС

Внесеното в парламента предложение от БСП за промени на Закона за обществените поръчки (ЗОП) не отговаря на трайния натиск на Европейската комисия за елиминиране на корупцията. Това заяви председателят на ДСБ Радан Кънев. Той обяви, че заедно с партиите от Реформаторския блок ще бъдат предложени адекватни законови промени. Според Кънев това е закон, който не отговаря на обещанията на БСП и на първоначално внесения проект от министър Бобева: 

Който съдържаше част от обещанията и част от очакванията на Европа. Става дума за закон, който ще пази българската мафия от Европа и от натиска на българското обществено мнение и на българския бизнес. Изцяло липсва електронната обществена поръчка и за което отсъствие ние ще плащаме глоби. Има усложняване на правилата, няма промяна на обжалването, тоест, то остава в Комисията за защита на конкуренцията, една, най-малкото излишна инстанция.

Евродепутатът Светослав Малинов коментира, че Брюксел е запознат с новата политическа сила у нас - Реформаторския блок, а това е станало и благодарение на посещението на лидера на ДСБ Радан Кънев в Европейската народна партия:

Която е трета политическа сила според практически всички сериозни социологически агенции. Предстои работа по нейното консолидиране.

Малинов коментира, че пред делегацията на ДСБ в Европарламента е изказано и мнение относно симбиозата между БСП и "Атака" в Народното събрание:

Няма да ви кажа с кого и как, но беше произнесена фразата: "Независимо от всичко, сътрудничеството с "Атака" унищожава авторитета на БСП и Станишев всеки ден". Това беше казано в сградата на Европейския парламент.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна