Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се навършват 7 години от убийството на руската журналистка Анна Политковская

Снимка: ЕПА

Днес се навършват 7 години от убийството на руската журналистка от в. "Новая газета" Анна Политковская, станала неудобна за властите със своите разследвания за нарушенията на човешките права по време на Чеченския конфликт.

Паметта на Анна Политковская ще бъде почетена в Москва и Санкт Петербург. На фасадата на сградата, където се намира редакцията на "Новая газета", ще бъде поставен паметен знак под формата на три откъснати страници от журналистически бележник.

От години разследването на убийството на Анна Политковская не може да стигне до поръчителя на престъплението. По време на първия процес, завършил с оправдателни присъди, пред съда бяха изправени единствено евентуалните извършители на убийството. По-късно Върховният съд отмени това решение и върна делото в Следствения комитет.

Второто дело започна тази година, но засега то протича без особен резултат. Същевременно все по-малко руснаци вярват, че истината за това престъпление ще бъде разкрита. Според социологическо проучване на "Левада център", повечето анкетирани - 62% са убедени, че поръчителите на убийството няма да бъдат открити. Едва 16 на сто вярват, че престъплението изобщо ще бъде разкрито.

Като разследващ журналист и коментатор на вестник "Новая газета" Анна Политковская беше известна със своите критични публикации за политиката на Кремъл и войната в Чечения. Преди 7 години я накараха да млъкне, като я застреляха с пет куршума във входа на нейния дом в руската столица.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени