Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия ще призове страните-членки да приемат част от бежанците

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската комисия ще призове страните-членки да приемат част от бежанците, които пристигат в Южна и Югоизточна Европа, съобщи комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом преди началото на заседанието на вътрешните министри в Люксембург. По време на него се очаква да стане ясно и на каква подкрепа може да разчита България за справяне с бежанската вълна от Сирия.

Трагедията край Лампедуза ще е в основата на дискусиите за бежанците. Заради нея комисар Сесилия Малмстрьом каза, че ще предложи на страните-членки да организират мащабна охранително-спасителна операция на "Фронтекс", която да покрива цялото Средиземноморие – от Кипър до Испания. Малмстрьом потвърди, че ще се обсъжда и проблемът с бежанците от Сирия, като добави, че ще призове всички страни-членки да проявят солидарност и да приемат част от тях на своя територия. Днес само 6-7 страни от общо 28 в Евросъюза поемат цялата отговорност за бежанците, подчерта еврокомисарят по вътрешните работи.

По тази тема ще се говори в късния следобед, засега не знаем дали България ще постави конкретни искания. Страната ни е представена на заседанието от вътрешния министър Цветлин Йовчев, който на влизане отказа изявления.

Междувременно германският му колега Ханс-Петер Фридрих поиска от Европейската комисия ясна позиция дали страната му може да връща обратно и да издава забрана за повторно влизане на тези български и румънски граждани, които пристигат там само заради социалните придобивки. Не можем и няма да приемем това, подчерта Фридрих, като направи уговорката, че в страната му отиват и много българи и румънци, които работят здраво – и те са добре дошли. Надявам се Европейската комисия да е в състояние да направи разлика между едните и другите, заяви германският вътрешен министър по въпроса за така наречения "социален туризъм", който попадна в дневния ред на това заседание по искане на Великобритания, Австрия, Германия и Холандия.

Дискусиите по него предстоят по-късно днес, преди тях комисар Сисилия Малмстрьом заяви:

Ние не приемаме понятието "социален туризъм" – това е политически термин, който се използва от определени страни-членки. Нашата гледна точка е, че в Европа има свободно движение, че това е добре, и много от свързаните с него тревоги са силно преувеличени.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна