Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организацията за забрана на химическите оръжия призова за временни примирия в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия призова за временни примирия в рамките на продължаващата гражданската война в Сирия, за да бъдат унищожени химическите оръжия в страната до средата на 2014 година.

Смятам, че унищожаването на тези оръжия е в интерес на всички. По тази причина ако можем да осигурим сътрудничество от всички страни, ако могат да бъдат установени временни примирия, за да се позволи на експертите ни да работят при толерантна среда, мисля, че целите могат да бъдат постигнати, обясни Ахмет Узумджу на пресконференция в Хага.

Организацията беше натоварена с унищожаването на сирийския химически арсенал и съоръжения до средата на следващата година съгласно резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, приета след атаката с отровни вещества край Дамаск през август.

Узумджу обясни, че програмата за унищожаване на химическите оръжия е много натоварена, но не е непостижима. Той допълни, че сирийските власти сътрудничат на мисията по разоръжаването.

Сътрудничеството беше доста конструктивно. Бих казал, че сирийските власти бяха отзивчиви, каза Ахмет Узумджу.

Инспекторите по химическите оръжия вече са посетили един обект, свързан с отровни вещества, и им предстои да посетят още 20 през идните седмици, допълни генералният директор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна