Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за обществените поръчки

Снимка: Ивайло Михайлов

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за обществените поръчки. Те предвиждат улесняване на достъпа на фирми до обществените поръчки, както и провеждането им по електронен път. Въпреки многото предимства, изтъкнати от вносителя - Министерския съвет, депутатите от ГЕРБ откриха редица проблеми в новите правила. Бившият заместник-кмет на град Раковски и депутат от ГЕРБ Павел Гуджеров посочи, че част от промените ще вменят задължение на общините и ще задълбочат бюрокрацията:

Липсва онзи важен момент, който защитава общините от обжалване на недобросъвестни кандидати. За никой не е тайна, че обжалването на обществени поръчки започва да се превръща в бизнес.

Вицепремиерът Даниела Бобева обаче обеща, че бележките ще бъдат обсъдени между двете четения.

Предложените предложения биха могли да бъдат рационализирани в правилника за приложение на закона, така че да облекчим максимално органите, но това да не бъде за сметка на прозрачността. И ако трябва да избирам между прозрачност и повече тежест за органите, ще избера прозрачността.

С промените се въвежда възможност за провеждането на обществени поръчки по електронен път. Възложителят пък ще е задължен в своя профил да публикува цялата документация за участие без поверителните документи. Той ще има и задължението да изпраща препис-извлечение от протокола на комисията на участниците. При определени условия възложителите са длъжни да осигурят и външни, а не само собствени експерти за изработване на офертите. Списъкът с експерти пък ще бъде съставен или след препоръка от браншова организация, или при представяне на доказателство от страна на експерта за неговата квалификация. Забранява се свързани лица и предприятия да участват като самостоятелни кандидати в една процедура.

 

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна