Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраните бивши сътрудници на ДС да участват в ръководството на БНТ и БНР - противоконституционни

Снимка: Архив

Конституционният съд обяви за противокоституционни текстовете от Закона за радиото и телевизията, с които се забранява на бивши сътрудници на Държавна сигурност да участват в ръководните органи на двете национални медии. Трима съдии са били на особено мнение. 

В заседанието са взели участие председателят на съда Димитър Токушев и членовете Благовест Пунев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Цанка Цанкова, Кети Маркова, Георги Ангелов, Борис Велчев, Анастас Анастасов и Гроздан Илиев.

На особено мнение - че така наречените "лустрационни текстове", впрочем единствените, останали в правния ни мир, не противоречат на основния закон и международното право, са били Пунев, Маркова и Анастасов.

КС беше сезиран през януари от 57 народни представители от БСП, с аргумента, че текстовете, забраняващи на ДС-служители да ръководят националните медии и да са членове на СЕМ, са дискриминационни и ограничават човешки права. Седем от топсъдиите споделят точно това мнение и припомнят, че това е трайна практика на КС. В подкрепа на това са цитирани стари решения на съда.

На обратно мнение е съдия-докладчикът Благовест Пунев. Той, Маркова и Анастасов бяха сред петимата членове на съда, които смятаха, че с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС той е престанал да бъде депутат.

В днешното заседание не са участвали Румен Ненков и Стефка Стоева.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна