Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кораб, превозващ 250 мигранти, потъна в близост до италианския остров Лампедуза

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Кораб, превозващ 250 имигранти от Африка, потъна в близост до италианския остров Лампедуза. Предполага се, че жертвите при този нов инцидент са около 50 души.
Новата трагедия в Средиземно море стана снощи на 120км от остров Лампедуза в териториалните води на Малта. Корабът се е преобърнал, защото намиращите се на борда му имигранти са се струпали на единия му край в опит да привлекат вниманието на прелитащ над тях военен самолет.

Италианските власти реагираха много бързо. На мястото на корабокрушението пристигнаха веднага два кораба на военноморския флот и хеликоптери. Те хвърлиха в морето надуваеми гумени лодки и спасителни пояси и така успяха да спасят 206 имигранти. Сред тях 10 деца бяха спасени като бяха превозени с хеликоптер до Лампедуза. До момента са извадени телата на 36 загинали. Други още се издирват. Според италианските медии се предполага, че окончателният брой на жертвите при този инцидент ще се окаже около 50 души.

Това е поредната трагедия в Сицилийския пролив, след като преди седмица близо до Лампедуза загинаха 339 имигранти.

Италия настоява Европейският съюз да преразгледа политиката си за имигрантите и бежанците. Премиерът Енрико Лета обеща да постави категорично въпроса на следващия Европейски съвет.

Еврокомисарят по вътрешните работи Малстрьом каза, че се налага спешно мащабна операция на силите на Фронтекс за цялото Средиземноморие.

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат призова за спешни действия за справяне с подобни инциденти:

Чувстваме се изоставени от Европа. Чувстваме се изоставени както никога досега. Не зная колко още хора трябва да загинат в морето, преди нещо да се направи. Истината е, че така, както са нещата в момента, ние правим гробище в нашето Средиземно море.

По публикацията работи: Ирина Стоилова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна