Представители на ресторантьорския бизнес настояха за облекчен режим за пушенето в заведенията. Според представителите на ресторантьорския бизнес, пълната забрана за тотюнопушене не действа. Броят на пушачите се увеличава, стимулират се корупционните практики и се унищожава малкият и средният бизнес на заведенията. Атанас Димитров, председател на браншовата асоциация на ресторантьорите в София, посочи, че след въвеждането на пълната забрана оборотите рязко са спаднали и само през миналата зима около 25 на сто от заведенията в столицата са престанали да съществуват или са сменили неколкократно собственика си, а 20 000 души са съкратени. 35 регионални структури настояват за облекчен режим на тютюнопушене в заведенията в обособени за това места, каза Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България, и поясни:
Искаме да се пуши след 22 часа в нощните заведения, отделно заведения, които са под 60 или 70 квадрата, собственикът сам да избира дали да се пуши. Заведенията, които са по-големи, трябва да имат обособени специални помещения или част от заведенията с необходимата вентилация, отговаряща на необходимите изисквания с необходимия контрол от органите, които трябва да извършват това нещо. В заведения за бързо хранене не искаме да се пуши, в сладкарниците не искаме да се пуши.
Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин заяви, че бизнесът изживява трудни времена.
Икономиката не работи, чужди инвестиции няма, 57 процента от бюджета се пълни от услугите. Така да направим, че хем да спазваме законите, но да не режем клона, на който седим.