Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлага се стартът на енергийната борса

Снимка: БГНЕС

Електроенергийният системен оператор е оттеглил от ДКЕВР заявлението си за получаване на лиценз за оператор на електроенергийната борса. Това означава, че стартът на енергийната борса у нас се забавя, тя трябваше да заработи до края на годината, съобщи Еленко Божков от регулаторната комисия.

Според Божков оттеглянето на държавната компания от енергийната борса не е проблем, защото може да бъде заменено от всяко друго държавно или частно дружество, което отговаря на изискванията. Засега обаче друга компания не е кандидатствала за лиценз, а това може да забави въвеждането на борса за ток в България, призна Божков. Търговците на бъдещата енергийна борса у нас ще са познатите играчи на енергийния пазар, трите ЕРП-та, НЕК и някои електроцентрали. Те ще обявяват цените и количеството ток за продажба, а очакваните купувачи ще бъдат около сто големи фирми.

Това е пазарът на търговците, където няма никакви преференциални условия, коментира Калина Трифонова от Управителния съвет на едно от електроразпределителните дружества:

На свободния пазар сме, поставени на равнопоставени начала с всички останали търговци и се борим за всеки един клиент, съобразно изискванията на нашите клиенти и възможностите, които ние предлагаме като търговец. Така че пазарът тук стимулира  всички клиенти, които вече са активни и активно търсят съответните продукти, спрямо собственото си потребление.

Бизнесът се обяви за по-бързо създаване на енергийна борса, която ще доведе до намаляване на цената на тока за индустрията. Все още не е ясно как свободната търговия на електричество ще се отрази на битовите потребители.

В целия свят токът се превръща в най-популярната борсова стока. България е от малкото страни в Европа, които още нямат борсов енергиен пазар, въпреки че от началото на този месец пазарът на електроенергия у нас е либерализиран.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна