Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на достъпната среда продължава да е един от големите проблеми пред незрящите хора

Снимка: БГНЕС

Липсата на достъпната среда продължава да е един от големите проблеми пред незрящите хора. Помощните средства, които са им необходими, са скъпи и много от тях не могат да си ги позволят, затова те разчитат на институциите.

Необезопасените шахти, липсата на тактилни плочи за ориентация по автобусните спирки, дупките по тротоарите, отворените наполовина прозрачни врати на магазините - са някои от препятствията, които са проблем за хората със зрителни увреждания.

За тяхно улеснение са произведени редица съвременни технически помощни средства, но тяхната цена е твърде висока, казва Йордан Младенов, директор на Центъра за социална рехабилитация за хора със зрителни увреждания:

Очила с ултразвук, които на три метра разстояние определят препятствие и сигнализира с вибрация на рамката, струват 125 лева, мобилен телефон с операционна система-андроид, може да ни прочете банкнотата, колко пари имаме в себе си, може да прочете някаква бележка, след като сканира, 300-350 сканиращо устройство. С това устройство слепият човек, студент, ученик и т.н. може да прочете всяка една книга. То струва 3800 лева.

Със средства по програми от Агенцията за хората с увреждания се финансират работни места на фирми, наели на работа хора с различни увреждания, казва Мила Вукова:

Финансираме оборудването на работното място и тези неща, които ги виждате тук като брайл, като скенери, различни говорящи програми и софтуери, всъщност се закупуват със средства чрез нашата агенция.

Телефонът, на който може да се получи повече информация, е 02/931 80 95.

По публикацията работи: Надежда Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени