Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 50 на сто от родителите у нас не биха ударили детето си

Снимка: БТА

Повече от половината родители в България казват, че не биха ударили детето си, докато останалите 39 на сто подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход. Това сочат резултатите от проучване на тема "Нагласи на родители и млади хора към три от правата на децата", проведено по поръчка на Националната мрежа за децата.

Макар, че само 6 на сто от родителите казват, че шамаросват децата си, като крайна мярка, дали това е така? - пита се Дани Колева от Националната мрежа за децата:

Проучването показа положителни нагласи като цяло в обществото, но под тези положителни нагласи показа и много разминаване в практиката, тоест има една голяма част от обществото, което подкрепя принципно правата на децата, но в същото време, когато изпаднат в ситуация на безсилие или детето се инати, те прибягват до тези методи на физическо възпитание.

94 на сто от родителите и от младите хора без деца смятат, че трябва да поощряват детето да изразява мнението си. Въпреки това 50 на сто от запитаните са категорични, че мнението на родителя е на първо място и че децата не разбират достатъчно. Оттам идват и проблемите, казва Надя Стойкова от Института по социални практики:

В момента имаме услуги, но те се развиха повече към вторична превенция. Вече когато имаме проблеми, тогава да помогнем. Много малко услуги имаме по първична превенция.

Резултатите разкриват, че средностатистическото българско дете получава право да избира храната си на 11 години. Родителите смятат, че детето има право да изразява мнение какво да учи, когато навърши 15 години, да излезе на парти, когато е на 16 години, да отиде само на екскурзия, когато е на 17 години и да работи - след 18-годишна възраст. Над 80 на сто от запитаните обаче са категорични, че опитите за намеса в семейни разправии носят само неприятности.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна