Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атаки на ЦРУ с безпилотни самолети в Пакистан може да се равняват на военни престъпления

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Атаки с безпилотни самолети, извършени от ЦРУ в Пакистан, са довели до незаконни убийства, някои от които може да се равняват на военни престъпления, обяви "Амнести Интернешънъл". Организацията заяви, че е разгледала девет скорошни нападения с безпилотни самолети в Северен Вазиристан и е открила, че много от жертвите не са били въоръжени.

В отделен доклад, разглеждащ шест американски атаки в Йемен, "Хюман райтс уоч" посочва, че две от нападенията са отнели живота на цивилни на случаен принцип. Това нарушава международното право.

Хората в Йемен, Пакистан и Сомалия питат защо Съединените щати провеждат тези нападения и не им казват, когато убият невинни цивилни. Стига се до положение, при което в много от тези райони гражданите се страхуват повече от Съединените щати, отколкото от бойците, с които Щатите се борят в страните им, каза Лита Тейлър от "Хюман райтс уоч".

Нападенията с безпилотни самолети станаха често използвани при борбата на Вашингтон с "Ал Кайда" и талибаните, припомня Би Би Си. Известни са обаче малко подробности за тайните американски операции.

Миналата седмица разследване на ООН разкри, че американските удари с безпилотни самолети са убили най-малко 400 цивилни в Пакистан. Този брой е много по-голям от признавания от Съединените щати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна