Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от НБУ подкрепиха инициативата "Окупация"

Снимка: БГНЕС

Студенти от Нов български университет (НБУ) подкрепиха протеста на своите колеги от Софийския университет. Те организираха акция "Окупация", но не попречиха на учебния процес и останаха пред аулата.

Организаторът на акцията в НБУ Фани Михайлова заяви пред "Хоризонт":

Това беше естествена реакция. След тях да тръгнем и ние и се надявам, че и други университети ще тръгнат. Те не пускат своя преподавател, свързан с мафията, да влезе в залата и да им преподава. Те показват, че не искат това. Нашата окупация е много символична и тя може би няма да бъде същата, толкова рязка, защото все пак ние искаме да не притесняваме студентите тук. Ние подкрепяме това и ние сме заедно, всички ние млади хора, будни млади хора сме заедно срещу мафията.

Ректорът на Нов български университет доц. Пламен Бочков подкрепи студентите, като заяви, че е тяхно право да изразят гражданската си позиция:

Очаквах такава реакция от нашите студенти, да се включат активно, те са си активни поначало, и да изразят своята гражданска позиция, доколко това е една съвсем символична окупация. Те могат да останат, колкото пожелаят. Само при едно единствено условие - да не пречат на учебния процес и на колегите си, които продължават да се обучават в аула, така че се надявам всичко да бъде съвсем спокойно, съвсем цивилизовано, както подхожда на нашите студенти, но със съвсем ясно заявена позиция.

По публикацията работи: Виолета Ашикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна