Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможност за викане на спешна помощ и с есемес приеха на първо четене депутатите

Снимка: БГНЕС

Възможност за викане на спешна помощ и със есемес приеха на първо четене депутатите. Промените в Закона за телефон 112 се налагат, за да може услугата да е достъпна и за хората с увреждания. Те бяха предложени с мотива, че хора в неравностойно положение не биха могли да ползват гласовата възможност за повикване на Спешна помощ. В невъзможност да ползват тази връзка са и граждани, които са изпаднали във внезапна криза и са изгубили способността да говорят, пишат още вносителите.

300 000 лева допълнително ще са необходими за издръжката на системата, а няма данни колко ще струва въвеждането. Това бяха част от критиките на ГЕРБ на предложението. Бившият зам.-вътрешен министър, а сега депутат на ГЕРБ, Веселин Вучков посочи, че системата 112 не е готова за подобно нововъведение. Няма надеждно техническо решение, поне засега:

Твърде възможно е да настъпи срив в останалата част за гласови повиквания към тел. 112.

Вучков поиска с една година да бъде отложено въвеждането на системата.

Даниела Дариткова припомни, че в парламента има подписка от близо 3000 работещи в Спешната помощ срещу мярката. Заради факта, че с есемес няма как да бъдат уточнявани важни данни за състоянието на пациента, са възможни и злоупотреби.

Премахване на дискриминацията беше основната теза на вносителите на промените от БСП. Един от вносителите, Христо Монов, защити предложението:

Предаването на съобщението няма да е чрез есемес, ще бъде по гласов канал и затова е необходимо само да се усъвършенства софтуера на тел. 112, ще се използват технологиите на джипиес позициониране на обажданията.

Захари Георгиев от БСП каза, че есемес известяването е и европейско изискване и посочи, че депутатите на ГЕРБ са се поставили в ролята на лобисти на мобилните оператори:

Мобилните оператори нямат интерес да покрият цялата територия на страната и затова ще търсят начин да отлагат или да не прилагат това.

Шефът на системата Стоян Граматиков поиска в пленарната зала промените да не бъдат приемани.

Въпреки критиката всички депутати подкрепиха промяната. Доработка обаче ще има, стана ясно от изказваниятa. 

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени