Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор поиска имунитета на лидера на БСП Сергей Станишев

Снимка: БГНЕС

Два дни след като Сергей Станишев поиска делото срещу него или да бъде внесено в съда, или да бъде прекратено, главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да свали депутатския му имунитет.

Лидерът на БСП е разследван, че като премиер - в периода ноември 2005 - септември 2009 година, е загубил седем секретни доклада. От пресцентъра на прокуратурата уточняват, че от събраните дотук доказателства е установено, че те са загубени по невнимание и поради неупражнен контрол при тяхното съхраняване.

Сергей Станишев беше обвинен в началото на мандата на предишния парламент. Прокуратурата три пъти внася предложение в Софийския градски съд с искане той да бъде освободен от наказателна отговорност, но да бъде глобен. И трите предложения бяха върнати на държавното обвинение, заради процесуални нарушения.

Искането за сваляне на депутатския ми имунитет е следствие от изпратеното от мен преди дни писмо до главния прокурор по повод проточилото се следствено дело срещу мен, казва в изявление до медиите лидерът на БСП Сергей Станишев, разпространено от пресцентъра на партията.

В него Станишев посочва, че е настоявал прокуратурата или да повдигне обвинение, или официално да се откаже от такова. От пресцентъра на БСП заявиха, че в момента Сергей Станишев е на посещение в Израел. След завръщането си той сам ще се откаже от имунитета си и ще внесе заявление в деловодството на парламента.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, цитиран от агенция "Фокус", че никога не се изказва по темата "съд и прокуратура".

Когато са поискали наши имунитети, ние сме си ги сдали, за да текат процеси и да кажат каквото имат, коментира единствено Борисов.

 

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени