Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин спечели световната награда за "Най-добра дипломна работа за 2013"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Български студент в Дания спечели световната награда за "Най-добра дипломна работа за 2013". Надпреварата, организирана от Международната атлантическа конференция по икономика, се проведе във Филаделфия, Съединените щати на 14-и октомври.

Борис Георгиев, който учи магистратура в Университета в Орхус, получи престижното отличие, след като миналата година зае второ място в същия конкурс. Тази година българинът донесе първо подобно отличие за своя университет след успорвано съревнование със студенти от Станфорд, Бъркли и Сан Диего. Трима от четиримата финалисти бяха от Съединените щати, като Борис бе единственият представител в конкурса от България.

Сред членовете на журито, присъдило наградата, се нареджат изтъкнати икономисти от академични среди и публичната сфера от цял свят. Преди да присъди наградата, журито е оценявало 50 научни разработки от 8 страни.

Темата на отличената дипломна работа е в сферата на финансовата икономика и оптимизирането на финансови портфейли. Разработката ще бъде публикувана в едно от водещите научни издания в областта – "Атлантически журнал по икономика".

Новината за постижението на Борис беше широко отразена в редица датски медии, тъй като това е първо подобно отличие за Университета в Орхус.

По публикацията работи: Калина Стайкова - за БНР от Копенхаген

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна