Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОЗХО е запечатала всички химически оръжия в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Международните инспектори в Сирия са запечатали всички обявени запаси с химически оръжия. Това е съобщил за Франс прес говорителят на Организацията за забрана на химическите оръжия Кристиан Шартие. По думите му, печатите не могат да бъдат подправени.

По-рано организацията съобщи, че цялото обявено от Сирия оборудване за производство на бойни отровни вещества е било унищожено. Съобщението идва ден преди крайния срок за елиминирането му. Предстои самите химически оръжия да бъдат унищожени до средата на 2014-а година.

Ръководителят на дейностите на организацията на място в Сирия Джери Смит потвърди в интервю за Би Би Си, че Сирия е спазила срока за унищожаване на съоръженията за производство.

Спазиха го. Извършихме проверката на най-важното оборудване за производство, смесване и пълнене и лично наблюдавахме всички дейности по унищожаването. В момента те не са в позиция да извършват каквото и да било производство или смесване на химически оръжия що се отнася до обявените от тях съоръжения, каза Джери Смит.

Инспекторите не са успели да посетят два от общо 23-те обекта с химическо оборудване, но са сигурни, че то е било унищожено.

Двата обекта, които не посетихме, бяха в райони, за които беше преценено, че са твърде опасни за всякакви дейности на този етап. Но съдържанието на тези обекти беше преместено на други места, на които отидохме, така че посетихме и видяхме унищожаването на всички обявени от Сирия съоръжения, обясни Джери Смит.

Смята се, че сирийският арсенал включва около 1000 тона отровни вещества, сред които е и нервно-паралитичният газ зарин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна