Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледна добавка вероятно ще има само за пенсиите под 251 лева

Снимка: БГНЕС

Коледна добавка от 50 лева най-вероятно ще получат възрастните хора, чиито пенсии са под 251 лева, колкото е линията на бедността. Това е един от последните варианти, които правителството обсъжда, обяви в кулоарите на парламента министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Министър Адемов заяви, че до 15-и ноември ще бъде ясно решението на финансовото министерство за това какъв ще бъде размерът на коледната надбавка и кои пенсионери ще я получат.

Нашето желание, разбира се, е да имаме възможността да дадем на всички пенсионери, но това, поне на този етап, не се очертава като оптимална възможност, ние говорим за възможността - под линията на бедност са малко повече от 1 милион пенсионери и те да могат да получат коледната надбавка.

Коледната надбавка ще бъде унифицирана и ще зависи от преизпълнението на бюджета, а не от осигурителния принос и икономиката на ведомствата. Размерът на добавката ще се определи според финансовия ресурс в края на годината, каза министър Адемов.

Близо 50 милиона са необходими, за да може хората, които получават пенсии под линията на бедност, да могат да получат по 50 лева коледни надбавки в края на годината, но това е вариантът, който се обсъжда към днешна дата.

Хасан Адемов увери, че кабинетът прави всичко възможно да има коледна надбавка за повече пенсионери.

Дългоочакваната, жадувана, през последните 4 години липсваща коледна надбавка, сме на път да се опитаме да я реализираме.

От изявление на минисър Адемов пред парламента стана ясно още, че се планира допълнително разпределение на ваучери за декодери за цифрова телевизия. Според опозицията, около 60 хиляди души, които имат право на помощи за отопление, са останали извън списъците за декодери.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна