Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от Арабската лига насърчават опозицията в Сирия да участва в конференция

Снимка: Архив

Външните министри от Арабската лига се събраха в Кайро, за да насърчат сирийската опозиция да участва в подготвяната мирна конференция за Сирия, предаде Франс прес. Представителят на Катар призова за обща позиция на министрите.

Миналата сряда международният посредник Лахдар Брахими получи съгласието на президента Башар Асад за участие в конференцията, поддържана от Съединените щати и Русия. Опозиционната "Национална коалиция" обаче се възпротиви на всякакви преговори преди оставката на Асад. Нейният председател Ахмед ал Джарба поиска от Арабската лига "ясен ангажимент" за въоръжаване на бунтовниците.

Сирийският конфликт е една от причините за днешното посещение на американския държавен секретар Джон Кери в Саудитска Арабия. В разговори с ръководителите на Саудитска Арабия американският дипломат ще търси начини за стабилизиране на Сирия. Саудитските власти се опасяват, че мирната конференция, за която пледира Вашингтон, ще доведе до ново проиранско правителство в Дамаск.

В навечерието на днешната си визита Кери призна наличието на разнобой в тактиката за прекратяване на сирийския конфликт, но подчерта, че целта на Съединените щати и съюзниците им остава една и съща - предаване на властта от настоящите управници на Сирия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна