Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъкът върху лихвите по депозитите ще пада, срокът за лихвоточките се удължава

Снимка: БГНЕС

Данъкът варху лихвите по депозитите ще бъде намален на 8 процента догодина. Той ще пада с по два процентни пункта всяка следваща година, докато бъде премахнат през 2017-а, реши окончателно Народното събрание.

Депутатите решиха още, че притежателите на лихвоточки ще имат още три години да изпълнят едно от условията, за да бъдат компенсирани. Според сега действащите разпоредби, до 21-ви ноември те трябваше да са започнали строителство или да са купили жилище, за да осребрят лихвоточките си. Новият срок е 30-и ноември 2016-а година, реши на първо четене Народното събрание. 

Двете идентични предложения на БСП и ГЕРБ бяха приети без дебати. По същество поправките засягат близо 60 000 души. Според един от вносителите Захари Георгиев досега се е плащало по 10 милиона лева годишно, а по закона са дължими 89 милиона лева. Затова той прогнозира, че няма изплащането на компенсациите да се случи бързо и призова:

Да се намери този механизъм и поне да се удвои размерът на тези компенсации, които ще се предлагат на Националния жилищен компенсаторен фонд, така както и да стане реално работещо влизането на едни допълнителни средства от продажбата на конфискувани имоти, което е записано в закона, но практически не се изпълнява до този момент с нито лев.

Осребряването на лихвоточките ще се извършва по реда на постъпилите заявления за реализирани права в срок до 6 месеца. При недостиг на средства в бюджета на специалния фонд, компенсацията ще се прехвърля към следващия бюджет.

Компенсаторният фонд ще се попълва с пари и от продажбата на конфискувани имоти. Обещанията са промените да бъдат приети на второ четене бързо. Комисията по бюджет и финанси вече изготви общ законопроект по двете предложения.

Държавата ще осребрява лихвоточките до края на 2019-а година.

Издаването на касов бон вече няма да е зедължително при покупка от автомати за напитки и закуски. Това записаха депутатите с промени в Закона за ДДС. Мотивът е, че устройствата така или иначе са свързани със системата на приходната агенция.
Приети бяха и промени, свързани с касова отчетност на ДДС. Мярката е в помощ на предприятията, които срещат затруднения при плащането на ДДС към бюджета, преди да са получили плащане по извършените от тях доставки. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна