Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат срока за изплащане на лихвоточки по жилищно-спестовни влогове

Народното събрание ще заседава извънредно
Снимка: БГНЕС

Две възможности за удължаване на срока за обезщетение на натрупалите лихвоточки по жилищно-спестовни влогове ще обсъдят депутатите по време на днешното извънредно заседание на парламента. Очаква се на първо четене да бъдат приети промените в така наречения Закон за лихвоточките.

Държавата предвиди 21-ви ноември за крайна дата, до която да бъдат изплащани компенсациите на собствениците на лихвоточки. Поради различни причини обаче хиляди хора все още не са ги използвали, затова едно от предложенията е срокът за ползването им да бъде до края на ноември 2016-а година. Другото предложение предвижда държавата да се разплаща с притежателите на лихвоточките до края на 2019-а.

От Асоциацията на притежателите на подобни жилищни влогове вече настояха срокът да бъде удължен.

На извънредното заседание депутатите ще гледат на второ четене и пакета от данъчни закони, сред които и промените в Закона за местните данъци и такси. Между двете четения на спешно заседание на бюджетната комисия вчера беше решено отстъпката от 30% в данъка на автомобилите с катализатори да остане. За колите с евростандарти отстъпката ще е до 50 на сто.

Очаква се депутатите да обсъдят и предложението на "Атака" за санкции при отсъствие от работа на народните представители. От партията предлагат при три поредни неизвинени отсъствия или при пет за целия месец депутатът да не получи месечната си заплата и така наречените "представителни" разходи.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна