Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ГЕРБ искат главният прокурор да разследва полетите на властта при тройната коалиция

Снимка: gerb.bg

Депутати от ГЕРБ поискаха от главния прокурор да разследва полетите на властта в мандата на тройната коалиция. Освен че искат проверка на дестинациите, до които са пътували с държавни пари министрите от кабинета на Сергей Станишев, юристите от ГЕРБ настояват да се провери и сделката за закупуване на самолети за нуждите на "Авиотряд 28".

Според Станислав Иванов това, че след решение да се купи един нов самолет започва процедура за купуването на два употребявани, е нарушение, по което държавното обвинение трябва да се произнесе:

Стартира се процедура по Закона за обществените поръчки не на един нов, а на два стари, употребявани самолета за нуждите на "Авиоотряд 28", които трябва да отговарят на редица изисквания, като примерно изискването за дължина на полета - да може да се лети, образно казано, до Америка без кацане. Обаче в течение на поръчката явно фирмата, която е трябвало да спечели поръчката, не е успяла да намери необходимите самолети и поръчката е сменена със занижаване на критериите от изискването да отговарят на определена дължина на полета. Самолетите стават с изискване да летят не по-малко от 120 минути, което, знаете, че е два часа и само в Европа могат да бъдат ползвани. Това е нарушението, според нас, на Закона за обществените поръчки и фактите и документите, които са били вече обект на проверка, ни навеждат именно на тези съмнения, че съществуват нарушения относно закупуването на двата самолета за нуждите на "Авиоотряд 28".

От ГЕРБ съобщиха за намерението си да сезират прокуратурата в сряда, няколко часа след края на парламентарните дебати по заключенията на временната анкетна комисия, която провери полетите на кабинета "Борисов". Бившите управляващи единодушно оцениха като "тенденциозен" доклада на авиокомисията, която в продължение на месеци изчислява колко са стрували на бюджета полетите и пътниците на авиоотряда. Докладът, срещу който остро реагираха от ГЕРБ, също отива при главния прокурор. От месеци цивилната и военната прокуратура работят по полетите на кабинета "Борисов". Засега делата се водят срещу неизвестен извършител, а подробности засега няма.

По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна