Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем души са помилвани от вицепрезидента Маргарита Попова от началото на годината

Ива Пушкарова
Снимка: БГНЕС

Седем души са помилвани от вицепрезидента Маргарита Попова от началото на годината, стана ясно на специална конференция по темата. Общо молбите за намаляване на наказания, наложени от българския съд, през тази година са 1500.

Статистиката показва, че при помилваните рискът от рецидив е най-малък, каза председателят на Комисията по помилвания към президента Ива Пушкарова:

Това, което може да се каже, което важи и за нашата държава, и за всички останали е, че рецидивът е най-нисък сред помилваните, без значение дали са помилвани изцяло, или частично. Следващият по ръст риск от рецидив е сред лица, които напускат затворите, бидейки предсрочно освободени и реално рецидивират лица, които затворът не е успял да поправи, тъй като те се намират под влияние на криминогенни фактори извън затвора.

Според Пушкарова рискът от рецидив и рискът от престъпността изобщо може да бъде овладян, ако има добре разработени политики за социализация и интеграция на хора:

Без значение дали те са българи, чужденци, от какви видове малцинства са, дали са с увреждания, дали са завършили училище. Като казах училище, образованието е универсално средство за борба с престъпността от всеки вид. 

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна