Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандарт енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Франция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Американската агенциця "Стандарт енд Пуърс" понижи с една степен рейтинга на Франция. Като основна причина е посочена липсата на реформи заради високата безработица.

За втори път за близо две години агенция "Стандард енд Пуърс" намалява кредитния рейтинг на Франция. Страната осъмна с оценка "АА" (една степен по-ниска от досегашната "АА+"), след като през януари 2012-а г. загуби максималния си рейтинг "ААА".

Според анализа, изложен от агенцията, Франция се е оказала със силно ограничени възможности за бюджетни маневри, за да намали дълга си, а икономическата ѝ политика не е намалила риска от повишаване на безработицата. Настоящото ниво на безработица намалява обществената подкрепа за нови структурни и секторни реформи и помрачава перспективите за дългосрочен растеж, смята агенцията.

Франция остава с един от най-добрите рейтинги, реагира сутринта пред медиите премиерът Жан-Марк Еро. Той изрази съжаление, че агенцията не взима под внимание всички реформи, например пенсионната. Според министъра на икономиката Пиер Московиси преценките на "Стандард енд Пуърс" са критични и неточни.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна