Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски имами и български свещеници ще играят футболен мач в Одрин

Снимка: БГНЕС

В пограничния град Одрин се готвят за една първа по рода си проява,това ще бъде приятелски футболен мач между турски имами и български свещеници.

Проявата се организира по инициатива на одринската организация на турския синдикат на религиозните служители, наречен "Диянет сен". Председателят Махмуд Ероглу, който е имам на една от местните джамии подчертава, че целта на проявата е не футбол,а да изпратят послание към света, че служителите на Бога от различни вероизповедания могат да живеят заедно в мир,дружба и разбирателство.

В град Одрин, където се събират границите на три държави, България, Гърция и Турция има и две български църкви и ние поддържаме много добри отношения с българския свещеник Александър Чакърък. На нашето предложение за приятелски мач се отзоваха, както свещениците от България, така и от Гърция, разказа турският имам.

Първият приятелски мач между имамите и български свещеници се предвижда да се играе идната седмица в Одрин.

Домакините са подготвили и разнообразна програма за гостите свещеници, с посещение на българските църкви в Одрин, на джамията Селимие, която е включена в списъка на Юнеско за опазване на културноисторическото наследство.

В по-нататъшните планове се предвижда организиране на приятелски футболни мачове между турските имами и православните свещеници в България и в Гърция.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Турция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна