Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат на първо четене Бюджет 2014

Снимка: БГНЕС

Очаква се депутатите да обсъдят на първо четене проектите за държавния бюджет за 2014-а година и бюджетите на Здравната каса и общественото осигуряване.

Макрорамката на бюджета предвижда 1,8% растеж и ускоряване през следващите години и 1,8% годишна инфлация. Фискалният резерв остава непроменен - 4,5 млрд. лева.

Тази година правителството предвижда най-много пари за социални разходи и подкрепа на най-уязвимите групи. Предвижда се минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1-ви юли 2014-а година да стане 154 лева. Социалната пенсия за старост да се увеличи на 113 лева, както и максималният размер на получаваната една или повече пенсии до 840 лева. Също от 1-ви юли 2014-а година всички пенсии ще бъдат осъвременени с 3 на сто по т.нар. "швейцарско правило".

Предвижда се с част от здравноосигурителните приходи по бюджета на НЗОК да се формира ресурс, с който да започне изпълнението на приоритети в здравния сектор.

В проектобюджета няма промяна на съотношението на работодател и работник за останалите осигурителни рискове, като те остават 60 към 40 на сто. Максималният месечен размер на осигурителния доход става 2400 лева.

В бюджета на НЗОК се предвиждат приходи в размер на 2,823 млрд. лева, като от здравноосигурителни вноски се очакват над 1,8 млрд. лева.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени