Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В евробюджета за 2014-а ще има повече пари за заетост и миграционна политика

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В евробюджета за 2014-а, който е първият от новата 7-годишна финансова рамка, ще има повече пари за растеж, заетост, иновации, миграционна политика и охрана на границите.

Компромисът по него беше постигнат късно тази нощ след тежки 15-часови преговори между Европейския парламент и страните - членки, и предвижда плащанията през следващата година да са в размер на 135,5 милиарда евро, а ангажиментите – 142,6 милиарда евро.

Комисарят по бюджета Януш Левандовски заяви, че вече е проправен пътят новата финансова рамка до 2020-а година да получи одобрението на Европейския парламент още през следващата седмица:

Не виждам никакви сериозни причини гласуването отново да бъде отлагано, защото безкрайните преговори не подобряват имиджа на европейските институции. Преди 7 години имахме съгласие по многогодишната финансова рамка още през май, което даде на страните - членки 6 месеца да подготвят новите си оперативни програми. Надявам се, че сега те имат готовност с тях и очакват само формалното одобрение на бюджета, защото нямаме време за губене.

Българският евродепутат Ивайло Калфин, който е в преговорния екип на Европарламента, определи постигнатия компромис като труден, но работещ и подчерта, че той създава условия за икономическо и социално възстановяване.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна