Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Василев, генуезкият концертмайстор от България

Концерт в черковния двор на село Емона.
Снимка: личен архив

Сигурно мнозина от нас са си пожелавали да надникнат зад лъскавите кулиси на прославения фестивал в Сан Ремо. Какво ли е да си “Първата цигулка” във фестивалния оркестър? А как ли се живее и музицира в богаташкия град с прочутото казино извън фестивалните трепети и какво може да те накара буквално да избягаш оттам?
Други пък сме въздишали замечтано из фоайетата на легендарния оперен театър Ла Фениче във Венеция. И сме се замисляли как ли изглежда всекидневната музикантска работа без фракове и папийонки, тaка наречена “кухненска работа”, фигуративно казано.
Има от кого да научим – от цигуларя Марио Василев, който е бил концертмайстор на споменатите оркестрови състави. Но основната част от работата му преминава в оркестъра на Генуа с длъжностна характеристика “маестро ди спалла”. А какво пък е “маестро ди спалла”? Слушайте и ще узнаете. Жокер: “спалла” значи “гръб”.
И още екзотика в предаването: камерна музика от Франческо Чилеа. За първи път в националния ефир. В изпълнение на Марио Василев и колеги.
Марио Василев е възпитаник на проф. Петър Христосков от софийската музикална академия, която завършва през 1971 г. След това специализира в Унгария при именити цигулари. У нас е известен като квартетист, камерен музикант, солист и участник в някогашния Колегиум на диригента Жан Ангелов. Гастролирал е зад граница, участвал е във фестивали и конкурси за камерна музика в Церво, Ментон, Евиан, Будапеща, Братислава и София.
Има записи за грамофонните фирми Балкантон, Агора Музика и Динамик.
По време на десетилетното си концертмайсторствуване в Италия той остава предан на камерното музициране като водещ изпълнител на различни ансамбли, като например триото Форе.

Повече за цигуларя Марио Василев можете да научите в предаването “Музикалните вечери” – петък, 6 ноември от 19.30 часа

По публикацията работи: Здравка Андреева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна