Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 75 години е роден един от най-забележителните композитори на ХХ век - Алфред Шнитке

Алфред Шнитке
Снимка: Архив
Алфред Шнитке е роден на 24 ноември 1934 година в град Енгелс в Републиката на немците от Поволжието в СССР. Баща му е от литовско-еврейски произход, а майка му – волжка германка. Шнитке започва музикалното си образование във Виена, където баща му, журналист и преводач, е командирован през 1946 г. През 1958 г. Шнитке завършва Московската държавна консерватория, в която по-късно става редовен преподавател.
Творчеството на Алфред Шнитке още от ранните му опуси не влиза в естетическите параметри на официалната линия, налагана от Съюза на съветските композитори. Същевременно той търси своят начин на съвременен изказ, без да бъде изцяло обвързан със стереотипите на „модерността” от 50-те и 60–те години на миналия век. В края на 70-те, той започва да си служи с полистилистика, с която са белязани много от творбите му след това. Шнитке е автор на 9 симфонии, концерти за цигулка, за виолончело, за пиано, камерни творби и три опери, хорова музика и много филмова музика.
Благодарение и на своите знаменити интерпретантори – Гидон Кремер, Юрий Башмет, Генади Рождественски, Мстислав Ростропович, музиката на Шнитке получава възможно най-добър шанс да бъде чута от многобройна публика на Запад и на Изток. Международното признание през 80-те години на ХХ век е вече факт, следват премиерни изпълнения на престижни места, фестивални програми. След началото на 90-те години Шнитке притежава двойно граждансто и живее в Хамбург, където умира през август 1998 г.
Специален гост в в предаването е композиторът Божидар Спасов, който е учил в Московската консерватория и е имал и лично познанство и срещи с Алфред Шнитке. Своето отношение към композитора и неговото творчество изказва и още един музикант, дълбоко привързан към съвременната музика като изпълнител и добър неин познавач – диригентът Драгомир Йосифов.
Ще звучат откъси от творби на Алфред Шнитке, с които разполага фонотеката на БНР, в това число и документални записи, направени от концерти у нас, на които са изпълнявани произведения на Алфред Шнитке.

Вторник, 24 ноември, от 19.30 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна