Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизтощимият Булез на 85

\r\nКонцерт на Виенската филхармония под диригентството на Пиер Булез.
Снимка: Архив
Студио Музика отбелязва една необикновена годишнина - 85-ият рожден ден на френския композитор, диригент, учител на поколения музиканти и активен застъпник на каузата на съвременната музика - Пиер Булез. 
Освен таланта, който го нарежда сред главните лидери на съвременната музика от втората половина на ХХ век - Луиджи Ноно, Бруно Мадерна, Щокхаузен, Ксенакис - огромният диапазон на неговата дейност в продължение на шест десетилетия е безпрецедентна. Голяма част от творбите му се изучават като образци на сериалната техника, показват възможностите да се твори истинско изкуство на основата й. Винаги търси още нещо, ръководи Център за музикални изследвания с възможностите на електрониката в Париж, създава ансамбли за изпълнение на съвременна музика, каквито са „Домен мюзикал” и „Ансамбъл ентенконтенпорен” една огромна школа за музиканти и публика.
Поема ролята на диригент и постепенно се налага като един от най-важните тълкуватели в определен репертоар с творби на Барток, Стравински, Веберн, Шьонберг, Берг, Месиен и Дебюси. Той ги изпълнява с най-прочути оркестри като Ню-Йоркската филхармония, Берлинската, Виенската филхармонии. Десетки записи и повече от 25 награди „Грами” сред всички останали. И... разбира се не на последно място това, с което би предизвикал възхищение у всеки човек - неговото музикантско дълголетие, защото и в дните на своята 85-годишнина Булез е все така действен. За последния му концерт с Виенската филхармония, ден след като е навършил 85 години говори цигуларката Албена Данаилова.
В предаването са включени и спомени на друг български цигулар - Любен Йорданов, работил с диригента Булез в началото на кариерата му. Звучи и гласът на самия Булез и разбира се, музика, създадена или дирижирана от самия него.

вторник, 30 март от 19.30 часа
По публикацията работи: Силвия Тихова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна