Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от зала „България” – концерт на Симфоничния оркестър на БНР на 30 април, петък, от 19 часа

Надежда Цанова (пиано) ще дебютира като солист на СО на БНР, дирижиран от Марк Кадин.
Снимка: Архив

Музикален празник, очакван с нетърпение от любителите на симфоничната музика. 
Програмата на концерта включва:
Игор Стравински – Четири норвежки настроения
Едвард Григ – Концерт за пиано
Роберт Шуман – Симфония № 1
Диригент: Марк Кадин (Русия)
Солистка: Надежда Цанова, пиано

Марк Кадин
е един от ярките руски диригенти. Той има репутацията на професионалист от най-висока класа и на един от най-взискателните и търсещи диригенти от своето поколение. Постоянни творчески контакти свързват маестрото със симфонични оркестри в повече от 20 страни по света.
Марк Кадин завършва с отличие Руската академия за музика „Гнесини”. В началото на диригентската си кариера активно работи в областта на съвременната музика – успешно си сътрудничи с Московския ансамбъл за съвременна музика (АСМ) и Студията за нова музика, с която гастролира в Белгия и Холандия.
От 1997 г., по покана на Михаил Плетньов, Марк Кадин работи няколко години в Руския национален оркестър – един от водещите руски симфонични оркестри. През 1999 г. Владимир Спиваков го кани да работи и с легендарния камерен оркестър „Московски виртуози”. До 2003 г. Марк Кадин изнася повече от 120 концерта с този състав в Русия и по света, в това число на турнета в Холандия, Германия, Швейцария.
През 2003 г. е дебютът на Кадин в Болшой театър с премиерата на балета на Владимир Николаев „Златото на нартите”.
Гастролите на Марк Кадин обхващат 4 континента – Европа, Азия, Америка и Австралия. Музикантът участва и в редица международни фестивали. Сред тях са Festival International de Colmar (Франция), International East Anglian Summer Music Festival (Великобритания), The Meeting of Nations (Латвия). Звукозаписните фирми SEM и Le Chant du Monde издават компактдискове с участието на Марк Кадин.
От 2004 г. той е художествен ръководител и главен диригент на Красноярския академичен симфоничен оркестър. Сред художествените приоритети на работата му с оркестъра е разширяването на репертоара, реализация на премиери на неизпълнявани в Красноярск произведения, представянето на нови, ярки имена на изпълнители, просветителска дейност – образователни програми за младежта и благотворителни концерти. Марк Кадин активно привлича в своите концерти красноярските хорови колективи. Така, изпълнението на „Реквием” от Кабалевски, който не е изпълняван в Русия повече от 30 години, става грандиозно събитие в музикалния живот на града. В концерта участва и голям сборен хор от 600 певци, от Красноярск. Марк Кадин си сътрудничи с много изтъкнати музиканти на нашето време –пианистите Денис Мацуев, Николай Лугански, Алексей Володин, цигуларите Виктор Третяков, Максим Федотов, Сергей Стадлер, виолончелистите Александър Князев, Александър Рудин, и много други.

Надежда Цанова е родена през 1986 г. в Казанлък. Музикалното си образование започва през 1993 г. в школа по изкуствата „Емануил Манолов” под ръководството на Елена Юлианова. През 2006 г. постъпва в НМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Стела Димитрова-Майсторова и преподавател Илия Чернаев. Три години по-късно се дипломира със степен „бакалавър”, специалност пиано. Понастоящем продължава обучението си за получаване на степен „магистър” в НМА „П. Владигеров” при същите преподаватели.
По време на обучението си посещава майсторските класове на проф. Марчела Крудели от Китцинген (Германия), и при проф. Валерий Шкарупа от Екатеринбург (Русия).
Надежда Цанова е носител на повече от 20 награди и отличия, сред които три „Гран при”, четири „първи”, три „втори”, четири „трети” и четири „специални” от български и международни конкурси, сред които: „Франц Шуберт” (Русе); „Немска и австрийска музика” (Бургас); „Класика и съвременност” (Стара Загора); „Млади виртуози” (София); „Музиката и земята” (София); „Надежди, таланти, майстори” (Добрич, Албена); „Зайлер” (София); „Зайлер” (Родос, Гърция); „Валентино Буки” (Рим, Италия) и „Сергей Прокофиев” (Донецк, Украйна).
През 2007 участва във фестивалите ppIANISSIMO и Аполония, а през 2008 – Австрийски музикални седмици. Носител e на стипендията „Галерия на българските таланти – Тоdoroff, Globul M3 Comunications Group 2008”.
Концертирала е в Италия, Германия, Украйна, Унгария, Австрия, Чехия и Словакия.
Била е солист на АСО „П. Владигеров”, както и на филхармониите в Сливен, Пазарджик и Харков (Украйна) под диригентството на Димитър Караминков, Григор Паликаров, Ангел Станков, Кръстин Настев, Ивайло Кринчев, Оливър Гилмур (Великобритания) и Мартин Клепетко (Чехия). Има участия в телевизионни предавания и записва за БНР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна