Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„1940” – втора част от документалния сериал „Втората световна”

Германските войски маршируват по улиците на Париж през лятото на 1940 година
Снимка: Архив
Какво е Втората световна война, погледната от днес? Главното геополитическо събитие на ХХ век, най-тежкият конфликт, събитие, което дели историята на до и след, унищожение на цели държави и много жертви, милиони хора мъртви, холокоста и след това нов свят, не нов, но…
През 1940 в България е съставен нов кабинет, начело с проф. Богдан Филов.
Войната в Европа е започнала. Във Франция тече странната война, на линия Мажино германците отсъстват. В Полша 22 000 полски офицери са избити с изстрел в тила, години по-късно руснаците ще признаят, че от тях. На 9 май германските войски нападат Белгия, Холандия и Люксембург. На 13 май Ротердам пада. Париж се предава без бой. В България продължава да е спокойно. Лили Вермут: „Имаше съобщения във вестниците за тези неща, не така натрапчиво както сега се дават, но съобщаваха. Минаваха през мен. В момента се вълнувах, но дали това е войната срещу Спарта, за която четяхме в историята или тази, беше едно и също. Все още не чувствахме, не бяхме потиснати и лишени от нищо.”
В края на декември обаче излиза Законът за защита на държавата и задължават евреите да носят жълти звезди на дрехите си.

неделя, 9 май, от 15.30 часа
По публикацията работиха: Анета Янакиева, Ивайла Александрова, Ина Вълчанова и Радослав Чичев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна