Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Студио Музика” празнува с Маргарита Лилова

Маргарита Лилова в ролята на Сляпата от "Джоконда" на Амилкаре Понкиели
Снимка: Архив
Голямата българска певица Маргарита Лилова навърши на 26 юли 75 години! Изключителен глас, стабилна техника и вокална култура, която притежават само певците, достигнали световните величини.
Лауреат на Първия международен оперен конкурс през 1961 г., тя бива забелязана от хора от оперния свят, след което следват покани и прослушвания. Най-важното и съдбовно я прави член на Виенската Щатсопер където тя остава цели 33 сезона, като поема всички мецосопранови партии. Същевременно гастролира на отбрани места в оперните театри в Източен и Западен Берлин, в операта на Сан Франциско, в парижката Гранд опера, в Миланската скала. Повече от 60 малки и големи роли, стотици спектакли само в Щатсопер – Виена, и много концерти, както солови, така и в големи кантатно-ораториални творби.
Маргарита Лилова пее със всички големи оперни знаменитости и с най-големите диригенти.
В „Студио Музика” с голямо удоволствие ще излъчим част от записите, които притежаваме, повечето документални, включително и от гостуванията и в България.
Маргарита Лилова, както всяко лято прекарва това време във вилата си в Кранево, в обкръжение на най-близките си. Присъединете се към нейния празник чрез „Студио Музика”, тя е една от най-великите българки, които са постигнали върховете в певческото изкуство.

вторник, 27 юли, 19.30 часа
По публикацията работи: Силвия Тихова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна