Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 5 ноември Симфоничният оркестър на БНР с диригент Емил Табаков ще ни припомнят идеята „Шекспир” в музиката на Берлиоз и Прокофиев

Изпълнение на Светлин Русев и СО на БНР под диригентството на Емил Табаков
Снимка: архив БНР
Гост-солист е цигуларят Светлин Русев – един музикант, който винаги кани на специална среща своята публика.

В програмата:
Хектор Берлиоз – увертюра „Крал Лир”
Ян Сибелиус – Концерт за цигулка и оркестър в ре минор, оп. 47
Сергей Прокофиев – Сюита № 2 „Ромео и Жулиета”


Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в музикалното училище под ръководството на своята майка. През 1991 постъпва в Conservatoire National Supérieur de Musique в Париж в класа на Жерар Пуле, Деви Ерлих и Жан-Жак Канторов. През 1994 журито на фестивала Conservatoire National Supérieur de Musique et de Dance de Paris единодушно го награждава с Първата награда за цигулка и Първа награда за камерна музика.
Светлин Русев е носител на множество награди от престижни международни конкурси като Индианаполис, Лонг-Тибо и Мелбърн. През 2001 е награден с Първата голяма награда, както и със Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт на Й. С. Бах на Първия международен музикален конкурс в Сендай, Япония. През 2000 е определен за „класическо откровение” на aсоциацията „Адами” по време на изложението „Мидем” в Кан, Франция, а през 2001 е избран за спонсорство от Корпоративната фондация на Natexis-Banques Populaires.
Светлин Русев се е представял като гостуващ солист на редица оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа, с известни диригенти като Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Реймънд Лепърд, Джон Акселрод, Ари ван Беек, Франсоа-Ксавие Рот, Жан-Жак Канторов, Мюнг-Вун Чунг. Светлин Русев е уважаван партньор в камерната музика от имена като Мюнг-Вун Чунг, Жан-Марк Луизада, Филип Касар, Ерик льо Саж, Антоан Таместит, Владимир Менделсон, Ксавие Филипс, Пол Майер, Филип Бернолд. Редовно е канен за участия на музикални фестивали като „Габриел Форе”, фестивала на Радио Франс в Монпелие, La Chaise-Dieu, Sully-sur-Loire, L’Empéri, фестивала в Кумо, Финландия и Festival de la Vézère, de l’Orangerie в Сошо, La Roque d’Anthéron. Той е също така съорганизатор на фестивала Les Classiques de Val d’Isère, член на триото „Русев-Салк-Розанова” и на ансамбъл „Тангисимо”. След високооценения запис с пианистката Елена Розанова, посветен на сънародника му Панчо Владигеров, Светлин Русев записва Concerto Funebre от Карл Амадеус Хартман с оркестъра на Оверн, под диригентството на Ари ван Беек.
След пет години като концертмайстор на оркестъра на Оверн (от 2000 до 2005), Светлин Русев е назначен с конкурс за концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Радио Франс през 2005 година. От 2007 той е и главен гостуващ концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Сеул. Удостоен е с наградата „Музикант на годината” 2006 в България. Светлин Русев получи специалната награда „Кристална лира” за големите си постижения на концертите през сезон 2006–2007 в България. От септември 2008 е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна