Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяме лауреатите на международния радиоконкурс за млади изпълнители „Концертино Прага”

Снимка: Архив

Ще ви срещнем с лауреатите от тазгодишния Международен конкурс за млади изпълнители „Концертино Прага”. Ще чуете музиката такава, каквато я чувстват съвременни млади музиканти. Регламентът на конкурса допусна тази година участници до 16 години в категориите пиано, цигулка и виолончело и до 19 години в категорията класическа китара. Уточнявам възрастта на лауреатите не за да „оправдая” техните изпълнения, а напротив, за да прибавя още една „удивителна” към нашето, на публиката и на журито „браво!” за техния талант.
Съгласно регламента на „Концертино Прага”, радиостанциите - съорганизатори, сред които и БНР изпращат записи на кандидатите, които международното жури прослушва анонимно. „Концертино Прага” е изцяло „радиоконкурс”: лауреатите защитават титлите си на галаконцерт в Прага, който се излъчва за всички радиостанции на страните-членки на EBU.
Международното жури с председател Франк Райх - президент на Европейския съюз на музикалните конкурси за млади изпълнители EMCY прослуша записи на 18 кандидати от Австрия, България, Канада, Хърватска, Чехия, Ирландия, Беларус и Русия. Ще чуете наградените музиканти с техни документални записи от галаконцерта в зала „Рудолфинум” в Прага, съпровождани от Симфоничния оркестър на Пражкото радио с диригент Ян Кучера.
Ето и наградените:
Класическа китара
- първа награда - Вероника Грудова от Чехия. „Аз започнах да свиря отначало на пиано, а после, когато станах на 10 години, исках да избера още един инструмент. И избрах виолончелото, защото много ми харесваше звукът на този инструмент. Но когато отидохме с баща ми в музикалното училище забравих името на инструмента и баща ми, който много харесва китарата, ми каза: „ти ще свириш на китара” - споделя Вероника.
- втора награда - руснакът Глеб Ласкин.
Глеб е роден във Воронеж и на шест години постъпва в специалната музикална школа към Воронежката музикална академия. Завършил е Московското държавно училище „Гнесини” като ученик в класа на Анастасия Бардина.
Цигулка
- първа награда в категорията за цигулари бе присъдена на 16-годишната Юлия Свиецена от Чехия. Юлия учи в Пражката консерватория в класа на известната цигуларка проф. Дана Влахова. Печелила е редица награди в национални и международни конкурси. Ще спомена само един от тях - Международния конкурс за цигулари „Ярослав Коциан”, на който тя печели 4 втори и 2 трети награди в различните категории. „Днешният концерт за мен е много важен. За първи път свиря в такава прекрасна зала като „Рудолфинум”. Това е резултат от моя многогодишен труд и знам, че това е най-важният, най-хубавият концерт в живота ми. Свиря на цигулка от четиригодишна. Моят баща е цигулар и педагог, това е едната причина, но другата е, че на цигулката може да се изсвири абсолютно всичко”, казва Юлия Свиецена пред колеги от пражкото радио.
- втора награда - Мариан ди Томазо. Тя свири на цигулка от шестгодишна. Учи в Консерваторията в Монреал и е участвала в много национални и международни конкурси в Канада, свирила е с различни оркестри. За концерта си в зала „Рудолфинум” споделя: „Това е първото ми идване в Прага и въобще в Европа. А концертната зала „Рудолфинум” е прекрасна. За мен най-трудното бе да усетя звука на залата, да почувствам тембъра си. Много ме притесняваше как ще звуча като солистка. Но оркестърът свири много хубаво и с всяка следваща репетиция се получаваше все по-добре.”
Виолончело
- първа награда получи възпитаникът на проф. Лев Евграфов 14-годишният Всеволод Гузов от Красноярск. След Александър Рудин и Фьодор Амосов Всеволод е вече третият възпитаник на професор Евграфов, доказал майсторството си в конкурса „Концертино Прага”. Всеволод е носител на първа награда от Международния конкурс „Кнусевицкий”, на Гран при от Международния славянски музикален фестивал в Москва, свирил е с водещи руски оркестри, между които Държавния симфоничен оркестър на Русия и Новия Руски оркестър на Юрий Башмет. „Рудолфинум” - тази зала не е голяма, но е някак особена, в нея има нещо, което го няма другаде - може би защото е много стара и тук са свирили много големи музиканти. Много съм доволен, че свирих концерта на Сен-Санс, той съответства на възрастта ми, много красив концерт е и смятам да го свиря и по-нататък. Публиката ме посрещна много сърдечно, беше неочаквано за мен, че ме аплодираха толкова, няколко пъти излизах, това рядко ми се случва. Оркестърът е много добър, разбирахме се чудесно, макар че говорехме на различни езици”.
Пиано
- Анастасия Воротная от Русия стана носител на първа награда в категорията за пианисти. Тя получи и специалната награда за Абсолютен победител в конкурса „Концертино Прага”. Настя е родена в Толиати и започва да се занимава с музика от 6-годишна в музикалната гимназия към Академията по музика в Толиати. На 9 години става ученичка в Централната специална музикална школа към Московската консерватория в класа на Василий Ермаков. Списъкът на наградите, които е печелила в международни конкурси, е дълъг: Моцарт вундеркинд - Австрия, Асамблея на изкуствата - Самара, Таланти на новия век - Москва, Конкурс за млади пианисти в Москва, „Брадшоу и Буоно” - Ню Йорк... Едва 15-годишна Анастасия вече е осъществила „мечтата на всеки пианист”: свирила е в Карнеги хол в Ню Йорк, изнасяла е концерти и в Голямата, Малката и Рахманиновата зала на Московската консерватория. „Безумно ми харесва този град” - казва Настя - несравнимо красиви са Вроцлавският площад, центърът на града. За репетициите - отначало малко се страхувах, не познавах оркестъра, но и ансамбълът и диригентът много бързо се нагодиха и репетициите вървяха много добре. В края на концерта в Рудолфинум цялата публика се изправи на крака. В този момент на сцената осъзнах, че ще запомня този момент за цял живот. Това ми се случва за първи път и бях шокирана. Всъщност, ако трябва да си призная честно, обикновено след концерт не съм много доволна от себе си, но този път не беше така, мисля, че свирих добре. Според мен най-важното е да обичаш това, с което се занимаваш и да се стремиш да подариш на хората топлината и красотата на музиката, която изпълняваш”.
- с втора награда в категорията за пианисти бе отличена Барбара Брабцова от Чехия. Освен, че свири на пиано Барбара съчинява музика, свири и на флейта. За вълненията си от Галаконцерта споделя: „Невероятен адреналин! Това е нещо изключително, да свириш в такава прекрасна зала, много бях развълнувана... Не мога да кажа, че преди това репетициите минаха добре, не изсвирихме концерта нито веднъж до края, но в края на краищата на концерта успяхме! Моята мечта, мечтата може би на всеки пианист, е да свиря един ден в Карнеги хол, а що се отнася до оркестъра - радвам се, че имах възможност да свиря с оркестър, за мен това бе голяма чест”.
Какво е впечатлението на журито за нивото на тазгодишния конкурс „Концертино Прага”? Научаваме от Томас Хмелар, директор на конкурса „Концертино Прага” и член на журито:
„Ако видите резултатите от конкурса - ще разберете! Журито беше поразено от техниката и виртуозността на изпълненията. Бяхме много удивени, когато видяхме Анастасия Воротная на живо, защото това е едно много нежно и грациозно момиче, а стилът й е бравурен, и ние си представяхме висок силен младеж. Догодина конкурсът ще отбележи 45-ата си годишнина. По този повод подготвяме каталог, който ще съдържа историята на „Концертино Прага” и ще бъде разказано повече за лауреатите от конкурса. Вероятно ще има и фотоизложба и голям концерт с участието на бивши лауреати на Концертино Прага” - казва Томас Хмелар.
Абсолютният победител в конкурса Анастасия Воротная получи и Специалната награда за най-добро изпълнение на чешка творба, както и възможността да направи записи за компактдиск в Чешкото радио.

четвъртък, 18 ноември от 14.00 часа

По публикацията работи: Доротея Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна