Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В съботната оперна вечер: „Вертер” от Жул Масне

Сцена от операта.
Снимка: Архив

Ще излъчим спектакъл на операта „Вертер” от Жул Масне - запис от 21 януари тази година от сцената на Виенската държавна опера.
В спектакъла участват тенорът Йонас Кауфман (в ролята на Вертер), мецосопраното Софи Кош (Шарлота), сопраното Илеана Тонка (Софи), баритонът Адриан Ерьод (Алберт). Диригент е Фредерик Шаслен.
„Какво дете е човек! Как жадува той за един поглед!...” - из „Страданията на младия Вертер” от Гьоте.
„По време на гостуване във Вецлар Гьоте се влюбил в годеницата на свой приятел - Шарлоте Буф. С романа си „Страданията на младия Вертер” писателят се превръща в европейска знаменитост. Този роман несъмнено е плод на преживяванията му през лятото на 1772 година във Вецлар. По това време Шарлоте е била красива 19-годишна девойка, която се грижела за своите многобройни братя и сестри поради внезапната смърт на майка си. Тя се отнасяла със симпатия към колегата на бъдещия си съпруг.
Основната причина за написването на романа е писмо, което Гьоте получава по-късно от Йохан Кестнер, годеникът на Шарлоте, в което го известява за самоубийството на техен общ познат поради нещастна любов. Така Гьоте решава да припише на героя собствените си чувства и да вплете всичко в една „чудесна цялост”...”

Съдържание на операта

събота, 12 февруари от 20.00 часа

По публикацията работи: Елена Хубанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна