Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Трансплантации”, последният фичър на редакция “Радиотеатър и международни проекти” - в българския и холандския ефир

Сградата в която се провежда 37 Международната фичър конференция (IFC) в Хилверсум, Холандия.
Снимка: Даниела Манолова
Това ще стане в два близки дни – събота и понеделник.
На 14 май от 15.30 по програма “Христо Ботев” фичърът на Десислава Попов ще бъде излъчен в България. На 16 май в 9.40 ще прозвучи в залата, която виждате на снимката, в центъра на Хилверсум. “Трансплантации” е втората продукция на първия работен ден на 37 издание на Международната фичър конференция (IFC). Конференцията ще бъде открита с австрийската продукция (ORF/Austria) на Стефан Вебер “Не през твоя живот” (Not On Your Life). Същия ден в следобедно предаване по Холандското радио фичърът “Трансплантации” ще бъде представен и в холандския ефир.

Международната фичър конференция пътува по света. Досега е организирана в повечето от европейските Столици на Радиото. Миналата година беше в Хаменлина, Финландия, преди това в Дъблин, Ирландия, а преди това във Варна, България. Тя дава шанс да се чуят и дискутират годишните продукции на европейските и с всяка година все повече неевропейски фичърмейкъри, успешно преминали пред предварителната селекция. Освен българска и австрийска документална продукция, тази година в прослушвателните сесии на Конференцията са избрани и австралийска, канадска, чешка, хърватска, датска, норвежка, ирландска, няколко германски и английски програми и много други продукции на обществени оператори и независими продуценти. “Упражнения по вдъхновение” се казва румънската продукция на Сорина - Мануела Ман (ROR – Romania) “Двойственият живот на дядо ми” е фичърът на Анна Таулов от Дания, една от победителките в предварителния конкурс за дебютанти.

IFC е автентично аудио огледало на проблемите, терзанията и катаклизмите в света днес, затова програмите са много често сериозни драматургични постижения върху болезнени социални феномени и трагични човешки персонални истории. Такъв пример е и “Трансплантации” с автор: Десислава Попов, редактор: Даниела Манолова и постпродукция: Живко Марев.

събота, 14 май, от 15.30 часа
По публикацията работи: Даниела Манолова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна