Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Андреев пленява американската публика със своя оратория

Аплаузи за Георги Андреев след премиерата на ораторията „Меланхолична красота”.
Снимка: личен архив
„Триумф! Това е най-точната дума, с която може да бъде описана световната премиера на ораторията „Меланхолична красота” в. Няма думи, които могат да опишат чувството, когато слушаш три американски хора да пеят на български „Хубава си, моя горо”...
Благодарим ви, маестро Андреев, благодарим ви, семейство Шарон и Калин Чонев, благодарим ви, ансамбъл „Филип Кутев” и приятели!”
– това може да се прочете на сайта на Българското посолство във Вашингтон.
Това е само малка част от отзвука, който се получи след премиерата на ораторията „Меланхолична красота” във Вашингтон – САЩ в края на миналия месец. Ораторията е поръчана на известния наш композитор и главен диригент на ансамбъл „Филип Кутев” Георги Андреев. В класическата форма на произведението са вплетени и фолклорни мотиви, които се изпълняват от Нели Андреева и част от хора на ансамбъла.
„Всичко това нямаше никога да се случи, ако не бяха Шарон и Калин Чонев, които родиха идеята, организираха и финансираха абсолютно сами всичко – нещо, което е отвъд въображението на бизнесмените в България! Тази оратория е и тяхна рожба! Поклон и адмирации” – споделя Георги Андреев.
„На 23 юни, 2011, в една от най-красивите зали на Бостън, се състоя уникално българско културно събитие – премиера на ораторията „Меланхолична красота” по музиката на Георги Андреев. Близо 300 български и американски музиканти и певци бяха на една сцена и възпяха България. Всички те долетяха от различни краища на Америка и България, за да изсвирят това сложно и красиво произведение и то само с една репетиция. Самата идея да се комбинират и организират толкова много хора наведнъж е уникална, изисква много труд, професионализъм и средства. Георги Андреев е успял много умело да включи и мотиви от българската народна музика, български църковни песнопения и еврейски песни в изпълнение на американските хорове. Още на репетицията едни от най-изявените американски и български музиканти в Бостън изказаха възхищение от ораторията. Силви Закарян, изпълнителка на маримба, с вълнение сподели след репетицията. „Ораторията е много хубава, всички колеги от Бостън Модерн Оркестра са много впечатлени и с вълнение очакваме концерта”
– пише Виолета Желязкова и продължава – „Не мога да не изкажа и възхищението си от солистите на ораторията, които с песен и текст пресъздадоха един много важен исторически епизод от историята на България – процеса на спасяване на 49000 български евреи. Текстът е на английски, солистите го четат или се разказва с песен.
На финала публиката стана на крака и с овации посрещна на сцената Георги Андреев и приветства музиканти и изпълнители за прекрасното изпълнение. Публиката бе смесена. Имаше много българи и зрители от различни националности. На излизане от залата най-често чуваната дума бе amazing! – „Удивително!”. „Много красиво изпълнение! Гордея се, че съм българка!”, възкликна Калина Димитрова. Някои от присъстващите евреи споделиха, че никога досега не са чували за спасяването на българските евреи. Бяха толкова много впечатлени от ораторията, и обещаха, че ще разкажат в техните синагоги и на всички техни приятели. Събитието бе отразено и в едни от най-големите Бостънски медии, което допринесе и за популяризиране на доброто име на България!”
„...Концертът в Avery Fisher Hall-Lincoln Center в Ню Йорк мина блестящо. Вашингтонска филхармония свири изумително, хоровете пяха невероятно и солистите бяха неотразими! Няма по-голяма радост за композитора от това изпълнителите да заобичат музиката му и да вложат цялото си сърце! Така беше тази вечер на концерта от всички – хорове, оркестър, солисти! Усещането е неземно!...”
По публикацията работи: Валентин Атанасов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна