Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Дончев – доайенът на българската театрална музика

Снимка: БГНЕС
Няколко дни след рождения ден на незабравимия композитор Димитър Вълчев за екипа на „Звездния експрес” е особено удоволствие да представи поредните носители на престижната композиторска награда на фондация „Маестро Димитър Вълчев” за оригинална театрална музика към премиерна постановка за сезона 2010/2011. В категорията „Премиерен спектакъл за деца” за втори път бе отличен популярният роккитарист и композитор Павел Васев – за музиката съм детския мюзикъл „Бременските музиканти” в театър „София”.
В категорията „Театрален спектакъл за възрастни” специализираното жури на фондацията единодушно присъди наградата за този сезон на доайена на българската театрална и филмова музика Кирил Дончев – за музиката му към спектакъла „Кола Брьонон” по Ромен Ролан в Младежкия театър „Николай Бинев”.
Кирил Дончев притежава несравнима колекция от награди за театрална музика – в това число шест „Аскеера” и Голямата награда за цялостен принос в театралното изкуство. Но наградата на фондация „Маестро Димитър Вълчев” е уникална композиторска награда – „тя се дава на композитор от композитор” (по думите на председателя на журито проф. Лили Вълчева). Наградата може да се възприеме и като особен, символичен жест на някогашния колега и приятел Димитър Вълчев, за 75-ия рожден ден на Кирил Дончев. В продължение на близо половин столетие юбилярът твори в жанрове, към които Вълчев цял живот е изпитвал особено пристрастие – театралната и филмова музика. Дончев е автор на музиката за над 300 представления във всички драматични театри в България, както и на партитурите за около 80 игрални и 30 документални филма. Или както бе отбелязано във вестник „Култура”: „За тези години Кирил Дончев е свършил толкова работа за театъра и киното в България, че те не могат да му се отблагодарят оттук нататък още 75 години!”
По публикацията работи: Румяна Каракостова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна