Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 години от рождението на Сергей Прокофиев: операта „Годеж в манастира” и балетът „Приказка за шута”

Снимка: Архив
Тази събота за пореден път ще припомним, че на 11 април се навършиха 120 години от рождението на един велик музикант на ХХ век – Сергей Прокофиев. Ще представим две от неговите комични творби, създадени за сцена, защото усмивката, хуморът и жизнерадостният оптимизъм са сред най-важните качества на този изключителен човек и гениален творец. Невероятно целеустремена личност, Прокофиев през целия си живот се стреми към хармония: единство на противоположностите, единство на старо и ново, на традиционно и съвременно, на класика и авангард, но всичко това, обединено от духовност и светлина. Неслучайно една от най-известните му фрази, често цитирана от историци и изкуствоведи, е: „Аз съм проявление на живота, който ми дава сили да се съпротивлявам на всичко недуховно”.
Кръгът от интересите му е огромен – живопис, литература, философия, кино, шахмат... Но едно от важните неща, свързани с него, което не бих искала да пропусна точно тази вечер, е състоялата се през ноември 2009 в музея „Пушкин” в Москва презентация на един уникален артефакт, създаден от Прокофиев в периода от 1916 до 1921 година. Това е „Дървената книга на Сергей Прокофиев – симфония на сродните души”. Представлява сборник от изказвания на изтъкнати личности. Когато решава да направи оригинална своята книга с автографи, Прокофиев задава на своите респонденти само един въпрос: „Какво мислите за слънцето?”. В малкия албум, подвързан с две дървени дъсчици, са запазени автографите на 48 известни художници, музиканти, писатели, близки приятели или просто познати на Сергей Прокофиев, чиято музика някои се осмеляват да определят като „слънчевата светлина на музикалната хармония”.
В оперната вечер ще прозвучи един съвсем нов запис на сюитата от музиката на балета „Приказка за шута”. Той е направен през 2008 година от Симфоничният оркестър на Баден-Баден и Фрайбург под палката на младия украински диригент Кирил Карабитц, който тепърва ще прави сериозна кариера по световните сцени.
Освен това ще представим изцяло прелестната „Дуеня” или „Годеж в манастира” – лирико-комична опера в четири действия. Либретото е на самия Сергей Прокофиев по либретото на комичната опера „Дуеня”, създадена през 1775 година от британските композитори Томас Линли старши и неговия син Томас Линли. Въпросното либрето е написано от техния зет – знаменития драматург Ричард Бринсли Шеридан. В партитурата на Прокофиев остроумните, жизнерадостни характери от веселата комедия на Шеридан, заживяват нов, пълнокръвен живот. Тук неизчерпаемият прокофиевски хумор има простор и възможности за разгръщане върху сюжетна основа от реалния живот. Композиторът набляга на лиричните моменти в пиесата. Въображението му добавя още поетични сцени към развитието на любовната интрига: нощен карнавал, крайбрежен булевард в Севиля, самотен женски манастир. Това разширява изразните средства на комедията и й придава жизненост и достоверност.
Прокофиев пише либретото по английския оригинал, изпълнявайки и ролята на преводач, а стиховете създава втората му съпруга Мира Менделсон. През декември 1940 операта е завършена. През пролетта на следващата година тя трябва да бъде поставена в музикалния театър „Станиславски” в Москва, но премиерата е осуетена от страшните събития на Втората световна война. Прокофиев започва да пише героико-патриотичната „Война и мир” и едва на 3 ноември 1946 „Дуеня” е представена за първи път на сцената на Мариинския театър в Ленинград – тогава носещ името „Киров”. Първото изпълнение на „Дуеня” или „Годеж в манастира” в България е било на 5 юни 1962 година във Варна, а ние ще предложим студиен запис от 70-те години на ХХ век на солисти, хора и оркестъра на Държавния Московски музикален театър „Станиславски и Немирович-Данченко”, дирижирани от Кемал-Джан Абдулаев.
В ролите: Дон Жером, благородник от Севиля – Николай Коршунов; Фердинанд, негов син – Ян Кратов; Луиза, негова дъщеря – Валентина Каевченко; Дуеня, гувернантка на Луиза – Тамара Янко; Антонио, влюбен в Луиза – Анатолий Мишчевски; Клара, приятелка на Луиза – Нина Исакова; Мендоза, богат търговец на риба – Едуард Булавин; Дон Карлос, обеднял благородник, приятел на Мендоза – Сергей Илински; Августин, монах – Иван Петров; Отец Елустаф, монах – Леонид Елисеев; Отец Шартрьоз, монах – Сергей Илински; Отец Бенедиктин, монах – Леонид Болдин; Лаурета, камериерка на Луиза – Руслана Орепнина; Розина, камериерка на Клара – Ядвига Дибовска; Лопес, слуга на Фердинанд – Владимир Розов.

Съдържание на операта „Годеж в манастира”

Съдържание на балета „Приказка за шута”
По публикацията работи: Цветана Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна