Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец ноември е песента „От долу иде кервана” в изпълнение на Ани Богданова от СОУ „Любен Каравелов”, град Пловдив

Снимка: личен архив
Ани Димитрова Богданова е родена на 13 декември 1991 година в град Пловдив. Баща й е народният певец Димитър Богданов, а майка й Надежда е тамбуристка. От малка е закърмена с българската народна песен. Мечтае един ден да стане певица като нейния баща и да радва сърцата на публиката. През 2006 година е приета да изучава народна музика със специалност народно пеене в СОУ „Любен Каравелов”, гр. Пловдив. Там тя участва в народен хор към ансамбъл „Тракийска младост”, камерна група за народно пеене и група за автентичен фолклор.
Носителка е на златен медал от фолклорния конкурс „Орфеева дарба”, гр. София 2007 година и на „Златна лира на Орфей”. Две последователни години печели стипендии на Министерството на образованието, младежта и науката; от „Орфеево изворче”, гр. Стара Загора 2008 г., и първо място и стипендия от ФК „Диньо Маринов”, гр. Варна. Ани става първенец и на фестивала за сватбарска музика „Наследството”, гр. Раднево 2009 г., с песните на Динка Русева и именно с една от тях – „От долу иде кервана”, тя печели за втори път радиоконкурса на програма „Христо Ботев”.
В момента Ани е един от членовето на „Богдан трио” и задно с баща си Димитър и чичо си Недко концертират в България и извън пределите на родината.
През 2011 година триото е избрано да представи Българското национално радио на 32-ия Международен фестивал на радиостанциите–членове на Европейския съюз за радио и телевизия в гр. Опатия, Република Хърватия.
По публикацията работи: Валентин Атанасов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени