Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на Радиотеатъра: „Майка” от Яна Добрева, 24 декември, събота, от 15.30 часа

Николай Бинев
Снимка: архив БНР
Документалната радиопиеса „Майка” от Яна Добрева е посветена на паметта на изключителния български актьор Николай Бинев и на сина му Боян Бинев. С гласа си участва актрисата Домна Ганева, съпруга на Николай Бинев и майка на Боян Бинев. Използвани са песни от Златния фонд на Българското национално радио в изпълнение на Николай Бинев.

Академия „Биневи”
Домът на Домна Ганева и Николай Бинев беше театрален храм, където израснаха поколения театрали. Да си част от този дом бе особена привилегия, радост и късмет. Там се говореше за изкуство и се живееше заради него. Духът управляваше този дом и го превръщаше в Академия „Биневи” – академия по човечност и духовност. Вероятно затова Боян Бинев избра да се роди именно в този дом, откъдето след двадесет и една години отново отпътува за небето.
Как изкуството и любовта могат да смекчат болката на тленното тяло. Как чувството за хумор и музиката могат да властват над физическото битие. Как едно семейство е преодолявало истинска житейска трагедия, за да превърне инвалидната количка на сина им в криле на птица.

събота, 24 декември, от 15.30 часа
По публикацията работи: Яна Добрева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна