Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Джани Скики” от Джакомо Пучини, комична опера в едно действие (съдържание)

Либрето: Джоакино Форцано по ХХХ песен от „Божествена комедия” на Данте

Действащи лица:
Джани Скики – баритон
Лаурета, негова дъщеря – сопран

Роднини на Донати:
Старата Дзита – мецосопран
Ринучо, неин племенник – тенор
Герардо, племенник на Донати – тенор
Нела, съпруга на Герардо – сопран
Герардино, техен син – сопран
Бето ди Синя, зет на Донати – бас
Симон, братовчед на Донати – бас
Марко, син на Симон – баритон
Чека, съпруга на Марко – мецосопран
Магистър Спинелокио, лекар – бас
Амантино ди Николао, нотариус – баритон
Пинелино, обущар – бас
Гучо, бояджия – бас


Съдържание:
Действието се развива във Флоренция през 1299 година

В дома на покойния богат флорентинец Буозо Донати неговите роднини трескаво търсят завещанието му. Ринучо го намира, но отказва да го предаде на леля си Дзита, докато тя не му разреши да се ожени за Лаурета, дъщерята на Джани Скики. Дзита се съгласява, въпреки че семейството на Донати се отнася с презрение към Скики. А всъщност тя никак не се вълнува за кого ще се ожени Ринучо, стига да се добере до наследството. Междувременно Ринучо скришом изпраща да повикат Скики.
След изчитане на завещанието всички роднини са разярени – за тях Донати не е оставил нищо, завещава всичкото си имане на манастира. Джани Скики и Лаурета пристигат, но са посрещнати недружелюбно. Старата Дзита гневно обяснява положението и отказва да чуе за женитбата на племенника си. Ринучо моли Скики за помощ. Хитрецът бързо осмисля ситуацията и нарежда тялото на починалия да бъде преместено в друга стая, а леглото на мъртвеца да бъде оправено. Разбира от роднините, че никой друг не знае за смъртта. Но преди да успее да обясни плана си, докторът на Донати пристига. Роднините препречват пътя му, а Скики от съседната стая имитира гласа на Донати и казва, че се чувства по-добре. Докторът си отива, доволен от лечителските си умения.
Тогава Джани Скики разкрива плана си: той ще се престори на Донати и ще продиктува на нотариуса ново завещание. Ринучо отива да доведе служителя на закона. Роднините се договарят за подялбата на имуществото. Оставят на Скики да определи собственика на мулето на Буозо (най-доброто в Тоскания), на мелницата и къщата. Започват един по един да ухажват Скики и да му обещават награда, ако избере някого от тях. Джани Скики припомня на всички какво е наказанието за фалшифициране – отрязване на ръка и изгнание до живот. Пристига нотариусът със свидетелите. От името на Донати Скики диктува завещанието – иска скромно погребение, оставя дребна сума на манастира, обявява уговорената предварително с роднините подялба. А после завещава мулето, мелницата и къщата на себе си.
След като нотариусът си тръгва, Скики изгонва всички роднини от къщата. По пътя си те грабят каквото могат. Щастливият баща благославя брака на Лаурета и Ринучо.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна