Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път операта „Магьосницата” от Халеви се излъчва в ефира на програма „Христо Ботев”

Снимка: Архив
През 1858 е била премиерата. Това е последната завършена опера на Фроментал Халеви, който е създал над 60 опери, от които с щастлива съдба може да се похвали само „Еврейката”. Досега не са правени записи на „Магьосницата”, почти 150 години не е играна. Така че представянето й на миналогодишния фестивал в Монпелие (копродукция с Радио Франс) е събитие.
Какво е основното послание в тази опера? В резюме: Бланш и Мелузина пресъздават двете контрастни страни в природата на жената, според представите на мъжете. От едната страна е Бланш – светла и чиста, непоколебима в своята абсолютна преданост към годеника й, рицаря Рьоне. И от другата е Мелузина, агресивна в еротичен план, способна неудържимо да съблазнява – тази способност й е дарена от Дявола, с когото е сключила договор, залагайки душата си. Успява да приложи тези свои способности с помощта на магии, всява ревност в сърцето на Рьоне, оклеветява Бланш... Но Мелузина може и искрено да се разкае. Благодарение на горещите молитви на трима дълбоко вярващи християни, тя получава опрощение, освобождава се от властта на злото и умира като християнка.
Магьосницата всъщност е небезизвестната Мелузина. Фантастичен персонаж от келтските и средновековни легенди. Изобразявана е като жена-змия или жена-риба (от кръста надолу).
В различните векове и страни легендата за Мелузина се оказва удивително жива, при това претворявана в много и различни варианти. За първи път е литературно описана през ХІV в., а интерес проявяват и творци от по-късно време – Уолтър Скот, Гьоте, Теодор Фонтане, Менделсон. Та чак до наше време – спомената е в книгата „Баудолино” на Умберто Еко.

Записът, който ще бъде излъчен, е от 11 юли 2011 г., Опера Берлиоз в Монпелие, в рамките на фестивала на Радио Франс в Монпелие. Изпълняват:
Оркестър на Монпелие Лангедок-Русийон, хор на френското радио, диригент Лорънс Фостър . В ролите: Бланш (сопран) – Нора Амселем; Мелузина (мецосопран) – Мариан Кребасса; Рене дьо Туар (тенор) – Флориан Лакони; Стело де Ничи (баритон) – Марк Барар; Графът на Поату (бас) – Никола Кавалие.

Съдържание на операта „Магьосницата”

След „Магьосницата” от Халеви ще прозвучи още една, също така неизвестна опера: „Дон Прокопио”, двуактна опера-буфа от Жорж Бизе. Бизе е бил ученик на Халеви и съпруг на една от дъщерите му. Годината на раждането на двете произведения е една: 1858. Бизе бил едва 20-годишен.
Изпълнението е на хор и оркестър на Варшавската камерна опера, диригент Дидие Талпен.
Солисти: Габриела Каминска (Донна Бетина), Ивона Ковалковска (Донна Евфемия), Оливие Хейт (Дон Андронико), Пиер-Иф Прюво (Дон Ернесто), Войчех Парчелм (Дон Одоардо), Витолд Золоткевич (Дон Прокопио), Богдан Слива.
Записът е документален, от Варшава 1998 г.

Съдържание на операта „Дон Прокопио”

събота, 23 юни, от 20.00 часа
По публикацията работи: Юлиана Алексива
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна