Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вход свободен за мюзикъла „Веселите градски музиканти” в БНР

Снимка: Архив
На 7 май отбелязваме юбилея на Александър Владигеров

На 12 март т. г. в залата на музикалната академия в София пред колеги и почитатели Любомир Денев-син и младежкият му екип – филхармония „Пионер” и певците Константин Бейков, Кирил Петров, Кристина Кирова и Наско Кулински представиха мюзикъла „Веселите градски музиканти” от Александър Владигеров. Беше задължително да поканим изпълнителите да гостуват и в БНР, когато се оказа, че точно на 7 май Първо студио е свободно. Струва си да припомня една от препратките, които носи тази дата.
В предишни (вече твърде далечни) години 7 май беше празнуван като ден на телевизията и радиото. Разбира се днес датата е забравена поради безкрайните спорове кой, какво и кога е изобретил и дали през 1895 г. Александър Попов се е оказал бащата на радиото. БНР има своя нова рождена дата – 25 януари, но и до днес слушатели звънят, за да ни честитят празника. Но не това е интересното, защото има още един важен повод мюзикълът да гостува на Старата къща.
През август предстои да отбележим 80-годишнината на Александър Владигеров. Отново трябва да припомня, че от 1969 до края на живота си (1993) Владигеров е главен диригент на симфоничния оркестър на Българското национално радио. Предвижда се през новия сезон радиосимфониците да отбележат този юбилей с друг мюзикъл. Още едно припомняне. Мюзикълът „Веселите градски музиканти” навърши 40 години и продължава да се радва на непрестанен интерес. На 5 март 1972 е премиерата в тогава „Народния театър за младежта”. Автор на текста по приказката на Братя Грим „Бременските музиканти” е Димитър Димитров, режисьор е Лиляна Тодорова, хореограф Асен Гаврилов, сценография и костюми Мариана Попова. Ролите на четиримата приятели в неволята – Магарето, Кучето, Петела и Котарака са Васил Бъчваров, Петър Петров, Стефан Воронов и Пейчо Петров. След това историята на мюзикъла е дълга и славна, и той се играе в много театри в страната. Знаков обаче е записът от 12 декември 1972 г. под диригентството на самия автор със Симфоничния оркестър на БНР и с участието на Ицхак Финци (Магарето), Николай Бинев (Петелът), Тодор Колев (Котаракът), Асен Кисимов-Ангелов (Кучето). И до днес двата мюзикъла на Александър Владигеров – „Веселите градски музиканти” и „Вълкът и седемте козлета” остават като виртуозни образци на българското музикално творчество за деца. А когато ги слушаме отново, и отново откриваме и все още актуални намеци отвеждащи ни и в света на възрастните.
Не пропускайте забавата на 7 май от 19.30 часа в легендарното Първо студио на БНР. Входът е свободен.
Мюзикълът ще бъде предаван директно по програма „Христо Ботев” и по интернет радио „Бинар”.
По публикацията работи: Светлана Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени