Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "На опера": "Ариадна на Наксос" от Рихард Щраус с участието на Красимира Стоянова и "Орфей и Евридика" от Кристоф Вилибалд Глук

Красимира Стоянова като Ариадна, Йохен Шмекенбехер като Учителя по музика и Стивън Гулд като Бакхус в сцена от "Ариадна на Наксос" от Рихард Щраус, постановка на Виенската държавна опера
Снимка: Виенска държавна опера
Две опери по сюжети от гръцката митология, в които се пътува до царството на мъртвите: "Ариадна на Наксос" от Рихард Щраус и "Орфей и Евридика" от Кристоф Вилибалд Глук.
"Ариадна на Наксос" е в документален запис от 19 декември миналата година, постановка на Виенската държавна опера. Дирижира Франц Велзер Мьост, а солистите са Красимира Стоянова като Ариадна, Даниела Фоли като Цербинета, Стивън Гулд като Бакхус, Кристине Шефер като Композитора и Адам Плахетка като Арлекин.
"Орфей и Евридика" излъчваме в студиен запис от 1967 г. със солисти Дитрих Фишер-Дискау, Гундула Яновиц и Еда Мозер, съответно като Орфей, Евридика и Купидон; Мюнхенски бахов хор и оркестър под диригентството на Карл Рихтер.

Съдържание на операта "Ариадна на Наксос" от Рихард Щраус

Съдържание на операта "Орфей и Евридика" от Кристоф Вилибалд Глук

събота, 17 август, от 20.00 часа
По публикацията работи: Милен Панайотов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна