Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 ноември от 19 часа директно от зала „България” - концерт на Симфоничния оркестър на БНР за 180-годишнината на Брамс

Солист Георги Черкин, пиано.
Снимка: архив
На концерта в зала „България” Радиосимфониците ще изпълнят Симфония № 2 от Брамс и две произведения от Шуман – Увертюра „Манфред” и Концерт за пиано и оркестър в ла минор.
Филип Грийнбърг
Брамс пише своята Втора симфония през летните месеци на 1877 г., които прекарва край езерото Вьотерзее. Произведението прозвучава за първи път под палката на Ханс Рихтер в края на същата година и е прието с възторг.
Концертът за пиано и оркестър от Шуман е „шлагер” в клавирната литература. Вдъхновен е от любовта на Шуман към Клара Вик.
Георги Черкин ще изпълни творбата заедно със Симфоничния оркестър на БНР в петък. Изтъкнатият музикант е изнасял концерти в прочутите зали Palais des Beaux Arts в Брюксел, Аuditorio в Рим, Convention Center в Окинава, Seoul Arts Center в Сеул, Musikhalle в Хамбург, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк и др. Награждаван е многократно за принос в развитието и популяризирането на културата в страната.
Концертът ще се дирижира от Филип Грийнбърг. През 1977 г. той става първият американец, който печели първа награда и наградата на оркестъра на Международния диригентски конкурс „Николай Малко”. От 2000 г. Грийнбърг е артистичен директор и диригент на Киевската филхармония. Бил е артистичен директор и диригент също на фестивала „Musica negli horti” в Тоскана, Италия. Същите длъжности е изпълнявал и в Симфоничния оркестър на Савана САЩ, както и в Калифорния. Като гост-диригент е дирижирал най-добрите оркестри в Северна и Южна Америка, Европа и Азия. Свирил е с най-известни солисти като Исак Щерн, Пинкас, Цукерман, Ицхак Пърлман, Филип Антремон, Йо-йо Ма, Юджин Истомин и др.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна