Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имало ли е насилие върху обитатели на Дома за хора с умствена изостаналост "Качулка"

В Дома за хора с умствена изостаналост "Качулка" край село Сливен продължават да се коментират твърденията на един от обитателите - 38-годишния Анатоли Цветанов, че хора от персонала на социалното заведение са упражнявали насилие над домуващи.

Част от биографията на въдворения в "Качулка" 38-годишен мъж е свързана с подпалване на сграда в дома за мъже с умствена изостаналост в Твърдица. Версията му за случая на насилие преди две години:

Тогава не познавах всеки по имена. Имаше един стар параджия, който се закачаше с нея, се гавреше. Видях как я извика и тя, понеже беше глухоняма, не разбира, и дойде и за извинение и тя самата отива и се натиска. Това не е сегашно време, преди е било.

Жена от 240-те обитатели на "Качулка", прекарала 12 години тук, категорично отхвърля твърденията на Анатоли за гавра с т.нар. "потребители на социални услуги":

Той е потребител, той върви навсякъде да изнудва и лъже. Параджията, дето почина, Бог да го прости, беше много съвестен човек. Беше с диабет човекът, с краката не беше добре. Изобщо с тази потребителка Валя не са имали нищо общо. Да се гаврят с психически болен човек - това е абсурд, пълна лъжа е.

Според служителка от "Качулка" става въпрос за слухове и лъжа:

Първо, времето, което посочва - тогава не е бил тук в институцията. Аз работя от 2010-а година, такова нещо гарантирам, че не е станало. Унизително е и за институцията, и за директора, на фона на направеното за 9 месеца. Всички от "Качулка" сме много огорчени.

Информация на Щилияна Василева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна