Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата: Има данни за престъпление, извършено от Сидеров

До утре ще стане ясно дали главният прокурор ще поиска имунитета на лидера на партия "Атака" Волен Сидеров заради скандал на летище Варна, в който той участвал. Снощи Сидеров и негови съпартийци са влезли в пререкание с пътници от полета София-Варна, при което са пострадали млад мъж и полицай.

Образувано е досъдебно производство за хулиганство и нанасяне на средна телесна повреда на длъжностно лице.

Пострадалите са Димитър Бахнев и Костадин Колев, който е служител на МВР и се е опитал да предотврати сблъсъка. Те са с кръвонасядания след удари в главата.

Иззети са видеозаписите от мястото на сбиването, разпитани са 22-ма свидетели, сред които обаче няма народни представители. Техните обяснения тепърва ще бъдат снети. Назначени са и две съдебни експертизи.

Причина за скандала, приключил с юмруци, е реплика на Волен Сидеров, отправена към дипломат от Посолството на Франция у нас, на борда на самолета. Чужденката търси съдействието на старшата стюардеса, която я премества по-далеч от Сидеров. Това разгневило лидера на "Атака", който започнал да иска документите за самоличност на пътуващите. После следва скандал между пътници и хората на Сидеров, продължението е в летищния автобус, когато се стига и до юмруци в лицето на полицая Костадин Колев, който се опитал да разтърве групата на Сидеров и пътуващите в самолета. Тогава е пострадал и цивилният гражданин Димитър Бахнев.

28-годишният Костадин Колев е бил в униформа и е ударен целенасочено, беше категорична говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

Полицаят се появява в момента, в който се е опитал на практика да предотврати последваща саморазправа и в този момент е бил ударен. Ситуацията, с която аз се запознах, е, че в крайна сметка е предотвратена по-нататъшна саморазправа, така че полицейският служител си е свършил отлично работата. Смятам, че много адекватно са реагирали всички служители на Главна дирекция "Национална полиция" и на "Гранична полиция", включително, в крайна сметка са уведомили прокуратурата, започнало е разследване и вече прокуратурата и разследващите органи ще си свършат работата. Това е, което може да направи държавата в този случай.

Разпитани са пътниците от самолета, персоналът на летището, полицаите, които са имали отношение към случая, но не и депутатите от "Атака". Техните разпити, засега само като свидетели, предстоят. Еднопосочни са показанията на свидетелите за участието на Волен Сидеров в побоя, за това, че именно той е удрял и че именно от него е тръгнал скандалът, прераснал в бой.

Прокуратурата във Варна е изпратила на Софийската градска прокуратура материалите по разследването на инцидента на летището в града с участието на Волен Сидеров. Според разследващите има данни за престъпление от общ характер, извършено Сидеров.

Следва преценка дали да бъде предложено на главния прокурор да поиска имунитета на Волен Сидеров или на някой от неговите съпартийци.

От Прокуратурата обещават да дадат пресконференция, независимо от изхода на този случай.

На митинг във Варна Волен Сидеров обвини медиите в некоректно отразяване на случката на летище Варна. Той ги нарече "лешояди и хищници" и каза, че "трябва да бъдат проклети".

Чуйте репортажите от звуковите файлове.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени