Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Великова: В следствието се отнесоха към Бисеров като към обикновен български гражданин

Снимка: Архив

Днес в Столичното следствие се отнесоха към Христо Бисеров като към обикновен гражданин, каза в коментар за предаването „От петък до петък“ журналистът Силвия Великова:

Обикновено обвиняемите от неговия ранг влизат директно в следствието, този път Христо Бисеров влезна по каналния ред, с пропуск.

Във връзка с проверката, която ще се извършва в ДАНС, Силвия Великова обясни, че няма да се проверява дали някой е отишъл да предупреди в „сараите“ на Доган, а ще се проверява какво се е случвало в периода на миграция на ГДБОП от МВР към ДАНС:

Там вече е ясно какво ще се случи. Няма да се изненадам и на поредно обвинение за бившия вътрешен министър по тази линия за неупражнен контрол. /…/ Усещането ми напоследък е, че в прокуратурата летоброенето е започнало от началото на тази година, с кратък преходен период до падането на кабинета на Борисов, след което за периодите напред има пълна амнезия и никакви отговори. А когато се задават въпроси - какво са правили прокурорите, защо не са следили какво се случва в ГДБОП? Защото, ако днес главният прокурор ни казва, че специализирани операции са се правели за пред камерите и после нищо не се е случвало, следва въпросът защо прокурор е поддържал искане за постоянен арест за тези хора, защо им е повдигал обвинение. Това са неща, които антимафиотите не могат да свършат. Най-вероятно тези прокурори са на работа, най-вероятно на по-високи позиции.

Според Силвия Великова когато прокуратурата започне да отчита работата си, в предишни периоди, ще стане ясно, че не само ГДБОП и МВР, но и прокуратурата има какво да обяснява за работата си до смяната на вътрешния министър и главния прокурор:

Когато висш прокурор казва, че ГДБОП е работила като „черна дупка“ и когато главния прокурор казва, че там е имало поръчкови дела за притискане на бизнесмени и потвърди, че едно от тези дела е срещу Гриша Ганчев, няма как да не следва въпросът - някой ще носи ли отговорност за това?

По случаят с Христо Бисеров се чакат съдебни поръчки, каза още Силвия Великова:

Знаем, че едната държава, от която се чака отговор, е Швейцария. Има обвинение само за един транш от времето, когато Христо Бисеров е бил вече част от ДПС. Най-любопитният въпрос е какъв е произходът на тези пари, как ще се докаже, че парите са придобити чрез незаконни действия, за да има обвинение за пране на пари.

Повече от коментара на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна